O pokladu ukrytém ve velehradském podzemí

12. únor 2015

Naším dnešním cílem je Velehrad. Tuto obec na Uherskohradišťsku máme spojenu hlavně s tamní bazilikou a slavnými poutěmi. My se ale teď vydáme do velehradského podzemí. Existuje totiž pověst, která tvrdí, že tam někde je ukrytý poklad.

Bylo to někdy na počátku 19. století, když se v jednom z velehradských sklepů začaly dít divné věci. Ze sklepa bylo slyšet podivné kvílení, rachot a prý i nadpozemskou hudbu. Všichni věděli, že do podzemních prostor kdysi schovali mniši část pokladu ze zrušeného kláštera, nikdo se ale dolů pro zlato neodvážil. Až jednou parta nebojácných výrostků. Vzali si lampu, protáhli se malým sklepním okénkem a vydali se potemnělým sklepem vstříc dobrodružství a bohatství.

A skutečně časem narazili na několik plných truhlic. Vzali z nich ale jen jednu věc - patenu, na niž se při mši kladou hostie. V tom si všimli, že vedle truhlic sedí příšerně se šklebící postava ovinutá pavučinami. Když se jí kluci dotkli, rozpadla se na prach. Hoši dostali strach a rychle pelášili ven. Se svou výpravou se samozřejmě pochlubili, ostatně měli důkaz, že na poklad skutečně narazili. Když se ale druhý den vydali do stejných míst dospělí chlapi, nepochodili. Po pár metrech ve sklepě narazili jen na sesuté stěny, poklad nadobro pohřbila zřícená chodba.

autor: hon
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.