O dům v Olomoucké ulici se soudí ministerstvo obrany se soukromou firmou, více než stovce lidí tak hrozí život na ulici

Přes sto dvacet chudých lidí v Brně platí nájem za bydlení firmě, která podle ministerstva obrany neoprávněně využívá jeho ubytovnu. Jde o dům v Olomoucké ulici, který patří příspěvkové organizaci ministerstva Armádní servisní. Ta ji pronajala firmě Svomi-Trading. Jak upozornila Mladá fronta Dnes, u soudu po ní teď resort vymáhá víc než jeden a půl milionu korun vysoký dluh na nájemném. Obyvatelé ubytovny se kvůli tomu bojí, že skončí na ulici.

„V tomhle pokoji žije šest osob. Na třech postelích. Čtyři děti a dva dospělí. Okno je rozbité. Majitel slíbil před půl rokem, že ho opraví,“ ukazuje jedna z nájemnic ubytovny malý pokoj, ve kterém se tísní její rodina. Většinu místa zabírají postele. Zbytek dvě skříně, malá televize, stůl a jedna židle. „Dvě moje děti jsou školou povinné. Máme tu jednu židli, takže to je problém, když třeba musí psát úkoly,“ krčí smutně rameny nájemnice v jednom z křídel třípatrového domu.

Sdílená kuchyně chátrající ubytovny v brněnské Olomoucké ulici

V části zanedbané budovy, kde žena bydlí, mají nájemníci jednu společnou kuchyňku. Na záchody, z nichž některé protékají, nebo sprchy, které jsou ve špatném stavu, často stojí fronty. Okna v domě jsou stará, stejně jako dveře. Uvnitř domu nedaleko slatinského obchodního domu žijí rodiny s dětmi, senioři nebo nemocní lidé. Někteří i řadu let. Nájemnice z popisovaného bytu přišla na ubytovnu z azylového domu před tři čtvrtě rokem. „Platíme dvanáct tisíc korun měsíčně. Za asi šestnáct metrů čtverečních. Dřív jsme platili deset tisíc, ale zvedli nám nájem a poplatky. Že prý na opravy nebo na vyšší náklady na energie,“ říká žena s malým dítětem v náručí.

Koupelna chátrající ubytovny v brněnské Olomoucké ulici

Ubytovna patří státu. Respektive ministerstvu obrany, pro které ho spravuje jeho příspěvková organizace Armádní servisní. Ta ji pronajímá společnosti Svomi-Trading. Podle ministerstva ale firma dlouhodobě neplní své závazky. A soudí se o dluh. Jak upřesňuje mluvčí resortu Marek Vala: „Armádní servisní požaduje navrátit zpět do užívání majetek, který jim byl státem svěřen. V lednu roku 2018 byla u Městského soudu v Brně podána žaloba na společnost Svomi-trading s.r.o. z důvodu neoprávněného užívání daného objektu. Tato firma neplatí za její užívání a nečinila tak ani v období, kdy probíhalo jednání o vyklizení ubytovny, čímž vznikla Armádní servisní značná škoda. Dlužná částka na konci dubna 2019 přesahovala 1,7 milionu korun.“

Obyvatelům ubytovny se snaží pomoct nezisková organizace IQ Roma servis. Na jednatele firmy Svomi-Trading Michala Svobodu podala trestní oznámení. Její pracovník Jan Milota označuje celou situaci za byznys s chudobou. A říká, že teď není jasné, komu by lidé měli platit za nájem. „Teďka by se měly peníze schovávat někde bokem, třeba v soudní úschově, než se vyjasní, komu ty peníze patří. Samozřejmě panu Svobodovi se musí platit za elektriku a za plyn, dokud je má napsané na sebe, to je bez pochyby. Ale pokud prostě stát vlastní tady tenhle barák, tak se má platit státu.“

Recepce chátrající ubytovny v brněnské Olomoucké ulici

Ministerstvo obrany ale vysvětluje, že peníze od nájemníků vybírat nebude. „Situace ubytovaných osob nás mrzí, ale cílem příspěvkové organizace Armádní servisní je získat zpět do užívání objekt, se kterým organizaci přísluší hospodařit, aby po potřebné rekonstrukci sloužil aktuálním potřebám resortu obrany. Smlouvy s ubytovanými osobami neuzavíralo ani Ministerstvo obrany ani Armádní servisní. Neznáme tedy jejich obsah a není mezi námi žádný právní vztah,“ objasňuje mluvčí Vala.

Brněnská jednání

Zástupci Brna jednají s ministerstvem obrany o převodu domu na město, řešení ale zatím nenašli, jak pokračuje náměstek brněnské primátorky Robert Kerndl z ODS: „Zatím vedeme písemnou korespondenci. Předpokládám, že do několika dní dostanu termín, abych se mohl za zástupci ministerstva vypravit do Prahy.“ Alternativní řešení je podle Kerndla několik. „Jedna z variant je, že bychom se budovu pokusili získat do dlouhodobého nájmu. Druhá možnost je, abychom budovu získali do vlastnictví. To buď formou odkupu nebo nějaké směny. Nechal jsem zpracovat, kolik věcí by bylo potřeba udělat v tomto případě ve směru k ministerstvu obrany.“

Pokud město řešení nenajde a ubytovna bude muset zavřít, může magistrát dočasně vyčlenit prostory pro obyvatele z Olomoucké ulice místo v bývalé léčebně dlouhodobě nemocných na Červeném kopci, nebo v Železniční ulici v provizorní ubytovně města. O celou záležitost se mezitím začalo zajímat i ministerstvo práce a sociálních věcí. Soudní spor ministerstva obrany s firmou Svomi-Trading bude pokračovat v půlce července. Michal Svoboda se ke kauze nevyjádřil. Jeho obhájkyně Stanislava Jurčíková podle Mladé fronty Dnes u posledního líčení uvedla, že se firma chce dohodnout mimosoudně. A u soudu upozornila na to, že letošní zvýšení nájemného a poplatků je odůvodněné vysokými náklady na provoz budovy. A také třeba nedoplatky za vyúčtování spotřeby vody za předchozí dva roky.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio