O barokním cihlovém mostě nedaleko Mikulova donedávna netušili ani místní, památku teď čeká rekonstrukce

Nedaleko Mikulova mezi obcí Sedlec a rakouským Drasenhofenem začala obnova unikátního historického mostu. Kdysi tvořil jedinou přístupovou cestu na ostrov Insel uprostřed Nového rybníka, dnes překlenuje jen Rybniční potok.

Patnáctiobloukový cihlový most nechal na začátku 17. století postavit majitel mikulovského panství, kardinál František Dietrichštejn. Časem ale zanikly cesty, které k němu vedly, a stavbu pohltila zeleň. Kulturní památku ale čeká rekonstrukce za 35 milionů korun a bývalé cesty nahradí cyklostezky.

Most momentálně nikam nevede

Odnikud nikam

„Jeden konec mostu začíná v poli, ten druhý končí v lese. Takže dnes vlastně vede odnikud nikam,“ říká Josef Hromek, pracovník odboru památkové péče mikulovské radnice. To by se ale mělo změnit. Na celý projekt dohlíží projektová manažerka Kateřina Korandová „Připravili jsme vlastně projekt tří partnerů: Mikulov, Sedlec Drasenhofen – chceme ten most zpřístupnit pomocí cest, čímž propojíme Českou republiku s Rakouskem, protože v historii to bývalo jedno společné území, právě za doby kardinála Dietrichsteina.“

Patnáctiobloukový cihlový most nechal na začátku 17. století postavit majitel mikulovského panství, kardinál František Dietrichštejn

Přípravné práce začaly už tím, že se vyčistily náletové dřeviny a teď se asi budou muset odbagrovat všechny ty nánosy hlíny. „Pod oblouky bylo minimálně metr a půl… dneska je teda nevidíme, ale most je vyzděn na kamenných pilířích, které trčely z vody. A ty jsou teď utopené v hlíně. Co se týče konstrukce  mostu, ty pilíře jsou kamenné, zbytek je cihlový.

O existenci cihlového mostu nedaleko Mikulova donedávna neměli tušení ani místní obyvatelé

Kamenné pilíře, zbytek cihlový

„Většinou se na stavbu mostu používaly kamenné materiály, které byly trvanlivější, tady použili cihly, což je rarita. A také v délce – most měří 100 metrů – to se jen tak nevidí. Tady v širším okolí se nic podobného nenachází, z té doby určitě ne. Kvůli tomu, že se most nacházel v pohraničním pásmu, tak ta devastace tady byla dost masivní. Když jsme začínali s přípravou projektu, tak jsme most nemohli najít, protože byl zarostlý stromy, keři, kopřivami a teprve až teď, když jste přišla těsně k tomu mostu, tak jste ho objevila v terénu.

Stavební obnova cihlového mostu na Inselu v Mikulově by měla skončit přibližně za rok.

Spustit audio