Nový zvon vedle rozhlasu

30. květen 2014

Svátek měl Martin, byla středa a 11 hodin. Za deštivého počasí začala slavnostní instalace nového zvonu, věnovanému Martinu Středovi, do věže jezuitského kostela Nanebevzetí Panny Marie, který sousedí s budovou naší stanice.

Na místě nesměla chybět ani redaktorka a moderátorka Zuzana Ledererová, aby našim posluchačům zprostředkovala opravdu ojedinělou slavnostní chvíli.

Téměř půltunový zvon, vyrobený v bavorském Pasově a požehnán papežem Benediktem XVI. při jeho brněnské návštěvě, se poprvé rozezněl tentýž den v pravé poledne. Nový zvon nahradil provizorní železný umíráček.

Původní zvon, nejmenší ze tří zvonů, byl zrekvírován za první světové války. Zvon nese jméno Martina Středy od jehož úmrtí letos uplynulo 360 let. Byl to osvícený člověk, teolog, historik a filosof , který se podílel na záchraně Brna při obléhání Švédy za třicetileté války. Jeho ostatky odpočívají v prosklené rakvi v jezuitském kostele. Slavnostního vyzvdvižení se vedle představitelů města a kraje účastnila také švédská velvyslankyně v České republice Catherina von Heidenstam.

autor: Alena Podlucká
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.