Novou stříkačku místo kněze pokřtili ohněm

22. duben 2016

Představujeme vám dobrovolné hasiče z Valašských Příkaz.

K vyhledání ztracených osob či třeba požárům vyjíždějí dobrovolní hasiči z obce Valašské Příkazy na Vsetínsku. Jejich sbor čítá rovných padesát členů, kteří se také ze všech sil podílejí na zpestření kulturního života ve vesnici.

Historicky první výjezd Sboru dobrovolných hasičů Valašské Příkazy se jim dochoval, datuje se do října roku 1913. Jednalo se o zásah u požáru v Horní Lidči, zúčastnilo se jej osm členů. „Zasahovali spíše jako pomocné práce. Hořela tam tehdy nějaká stodola.


Dobrovolné hasiče z Valašských Příkaz můžete podpořit v soutěži až do pátku 29. dubna 2016 do 15.00 zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) PRIKAZY na číslo 900 11 04.
Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Zásah ovšem zřejmě moc úspěšný nebyl, protože dřevěná stavění hořela rychle, technika k ohni se dopravovala navíc tehdy koňmi. Tím pádem, než tam dorazili, bylo požárem vše zničené. Většinou tak hasiči už spíše řešili okolní budovy, aby neshořely další majetky lidí,“ říká starosta sboru Josef Smolík.

Sbor byl v obci založený v roce 1912, iniciativy se ujal mimo jiné tehdejší učitel a správce školy. Jeho založení bylo schváleno v červenci, vstoupilo do něj dvanáct členů činných. „Třináct přispívajících s ročním příspěvkem 22 korun. Sbor začal aktivně pracovat v srpnu,“ připomíná starosta.

V roce 1946 zakoupili motorovou stříkačku. Bylo zvykem, aby ji kněz posvětil, to však nestihli: použili ji k prvnímu požáru v blízkém Študlově, kde hořela zemědělská usedlost a dvě stodoly. „Bohužel její posvěcení neklaplo, takže byla vlastně posvěcena ohněm. To knězem se tím pádem zrušilo,“ usmívá se Josef Smolík.

Lidé mysleli, že jedou na soutěž, přitom měli poplach

Největší události, u nichž dobrovolníci z Valašských Příkaz zasahovali, se odehrály před dvěma roky. Tehdy například dohledávali ve vedlejší obci Poteč ztracenou osobu, ovšem s negativním výsledkem. Další událost byla v souvislosti s místní sluneční elektrárnou, která vyhořela.

„V ten den jsme zrovna po dlouhé době pořádali noční soutěž. Ve tři hodiny byl spuštěný poplach pro jednotku, přičemž místní obyvatelé si mysleli, že nás svolávají na tu noční soutěž. Nebyla to však pravda, byli jsme svoláni na požár. Lidé si však mysleli, že se jdeme bavit, soutěžit,“ vzpomíná s úsměvem starosta sboru.

Výjezdová jednotka spadá podle Petra Molka, zástupce velitele zásahové jednotky, do kategorie JPO 5, což znamená, že mají působnost na území obce. Nepovolávají je tak často k závažným událostem. „Mimo vesnici jezdíme na požádání krajského operačního informačního střediska jen zřídka. Takové výjezdy se v průměru pohybují jedenkrát, někdy dvakrát do roka,“ vysvětluje Petr Molek.

SDH Valasske Prikazy

Sbor v obci pořádá tradiční hasičský bál (letos měli už sedmý ročník), pro Valašské Příkazy je to hodně významná kulturní akce. Jinak také pořádá noční pohárovou soutěž, na kterou se sjíždí asi padesátka družstev z Moravy i Slovenska, mikulášskou obchůzku, pravou valašskou zabíjačku či spolupořádají dětmi oblíbený pohádkový les.

Úspěchy hasiči sklízejí také na různých soutěžích. Starší žáci se umisťují uprostřed startovací listiny, dorostenci a dorostenky do třetího místa. „Vloni dorostenci dokonce porazili slovenské mistry. To byla taková naše kuriozita, příjemné překvapení,“ je rád vedoucí mládeže Stanislav Tomeček.

autor: Jarmila Kuncová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.