Nová boží muka nad Olešnicí připomínají bleskovou povodeň z roku 2002

2. leden 2017

V okolí Olešnice na Blanensku na jihu Moravy se nachází hned několik drobných sakrálních staveb připomínajících nejrůznější historické události. Nejnovější jsou boží muka, která připomínají bleskovou povodeň, jež město zaplavila 15. července roku 2002

„Boží muka byla vybudována přesně deset let po této události. Na bělostném sloupu jsou umístěny čtyři reliéfy světců – svatého Floriana, Jana Nepomuckého, svaté Agáty a Barbory,“ popisuje olešnický farář Tomáš Šíma, který ve farnosti působí krátce, o vybudování božích muk se zasloužil jeho předchůdce Pavel Lazárek. I Tomáš Šíma ale cítí, že jsou boží muka na cestičce vedoucí k nedaleké Kněževsi pro místní lidi symbolem stále velmi živé události.

Vysoká štíhlá zděná stavba ale není jen připomínkou události, kterou většina místních pamatuje. „S nadsázkou má sloužit také jako určitá pojistka do budoucnosti, že město už žádná povodeň ani jiná přírodní katastrofa nepotká. Hlavně mají ale boží muka všem připomenout, že se vždy máme ke komu obracet o pomoc,“ podotýká Šíma.

Místo pro nová boží muka nevybrali Olešničtí náhodou. Stojí na návrší nad městem, odkud právě v osudný červencový den roku 2002 steklo do Olešnice nejvíc vody. „V okolí města jsou navíc další dvě podobné stavbičky a tato boží muka stojí právě v polovině jejich spojnice. Je to tedy takové symbolické místo,“ vysvětluje farář.

Vysoká štíhlá zděná stavba je připomínkou zničující bleskové povodně z července roku 2002

Na samotných božích mukách mohou kolemjdoucí najít tabulku, která vysvětluje, proč vlastně vznikla. K vidění je tu ale také základní kámen božích muk. Pro místní je také velmi vzácný. „Základní kámen posvětil někdejší svatý otec Benedikt XVI. během své návštěvy Brna,“ připomíná Tomáš Šíma.

autor: hon
Spustit audio