Nezaměstnanost v Jihomoravském a Zlínském kraji neočekávaně klesla

8. říjen 2014

Počet volných pracovních míst v Jihomoravském kraji se v září oproti předchozímu měsíci zvýšil o šest procent. Míra nezaměstnanosti tak na konci měsíce opět klesla, dosahuje 7,9 procenta. Také ve Zlínském kraji ubylo lidí bez práce, nezaměstnanost klesla o více než dvě procenta, na 6,9. Aktuálně je v regionu bez práce přes 28 tisíc lidí.

Podle ředitele jihomoravské pobočky úřadu práce Josefa Bürgera je to pozitivní zpráva, kterou ani úřednici neočekávali.

„Poprvé po dvou letech nedošlo v září k nárůstu nezaměstnanosti. Domníváme se, že to svědčí o postupném oživování pracovního trhu. Absolventů škol letos v evidenci přibylo o třetinu méně, než tomu bylo v předchozích letech,“ konstatuje Bürger.

Čtěte také

Zlínský úřad práce také evidoval méně absolventů než v loňském roce, a to o šest set. Podle ředitelky krajské pobočky Úřadu práce Miriam Majdyšové je to i díky širší nabídce volných míst.

„Pracovní místa ve strojírenství, stále se požadují řidiči nákladních automobilů. Pokud se v nabídce objeví například místo v administrativě, tak to je tak rychle obsazeno, že statistika tato pracovní místa v podstatě ani neeviduje,“ dodává Majdyšová.

V Česku je bez práce zhruba 530 tisíc lidí, tedy o zhruba šest tisíc méně než v srpnu a o téměř třicet tisíc méně než v září loňského roku. Celkový podíl nezaměstnanosti klesl na 7,3 procenta. Počet volných pracovních míst naopak oproti srpnu stoupl o více než 1800.

Nezaměstnanost v Česku - vývoj od září 2013 do září 2014
autoři: rv , jel , ako
Spustit audio