Nemocnice žádají o pomoc mediků a zdravotnických studentů. Působit by měli jako ošetřovatelé

Nemocnice se musí kvůli koronaviru stále častěji vypořádávat s nedostatkem personálu. Přetíženým zdravotníkům by nově měli vypomáhat medici.

Například v Jihomoravském kraji nemocnice požádaly o pomoc zhruba pěti set studentů. Mnohde se zařízením hlásí i dobrovolníci.

„Jako sanitář se tu starám o hygienu a všeobecnou péči o pacienty,“ říká student druhého ročníku lékařské fakulty Ondrej Hnadko, který se na výpomoc na infekční klinice Fakultní nemocnice Brno přihlásil dobrovolně. V kontaktu je běžně s pacienty s koronavirem, obavy z nákazy však nemá. „Je tu dobrý personál. Akorát mi vadí se neustále oblékat, je to trochu namáhavé, ale dá se to zvládnout.“

Čtěte také

„V současnosti máme čtyři standardní oddělení a jednotku intenzivní péče a svou příjmovou ambulanci, tam všude potřebujeme posílit služby,“ upřesňuje vrchní sestra Drahoslava Švábenská. Kapacity lůžek pro covid pozitivní pacienty jsou zatím naplněné zhruba z 80 %. Další nemocnice ještě vyčlení.

Nemocnice teď žádá i o studenty, kterým práci v nouzovém stavu nařizuje stát. „Kraj a potažmo i lékařská fakulta teprve rozesílá dopisy k tomu, kdo kam bude přidělený. Byl bych moc rád, kdyby se všichni dostavili první den. Plánované číslo je zhruba dvě sta,“ říká náměstek ředitele Fakultní nemocnice Brno Ondřej Ludka.

V karanténě má momentálně nemocnice přes tři stovky zdravotníků, další pak pobírají ošetřovné.

autor: Hana Florianová
Spustit audio

Související