Někteří hledají i dva roky. Stovky lidí se v Hustopečích přišly zaregistrovat k novému zubaři

2. listopad 2022 12:10

Dlouhá fronta se od úterního rána tvořila před stomatologickou ordinací v Hustopečích u Brna. Jeden z místních zubařů oznámil, že začne přijímat nové pacienty. Přišly asi tři stovky zájemců, protože registrace byla možná jen osobně na místě. Někteří lidé dorazili už po půlnoci, aby se na ně dostalo, stomatologa prý hledají i rok nebo dva. Podle stomatologické komory je ale zubařů v regionu dostatek.

„Já jsem tady hodinu a půl a posunul jsem se o čtyři a půl metru,“ popisuje muž stojící ve frontě. „Teta, sestřenka i bratranec přišli o zubaře, tak tu teď všichni stojíme ve frontě, každý přišel v jinou dobu,“ dodává s úsměvem další žena. Z ordinace vychází první registrovaní pacienti – jsou objednaní na konec května příštího roku.

„V podobné frontě jsem stála loni na podzim, když nám dodavatel vypověděl energie, tak to jsme stáli v Brně úplně stejně,“ popisuje jedna z pacientek, která přijela do Hustopečí z nedalekých Uherčic.

S takovým zájmem počítal i stomatolog Tomáš Kuča, je ochotný přijmout až 800 lidí. „Teď tu navíc odešli čtyři zubaři – jedna paní doktorka je na mateřské, další tři odešli do jiných měst, takže se to nějak sype na nás. Ale s náporem jsme počítali.“

Pojišťovny se mají starat

Zubních lékařů je podle prezidenta Stomatologické komory Romana Šmuclera dostatek: „Pojišťovny mají přidělit zubního lékaře. Pokud ho nemají, tak si je mají napsat do pořadníku, aby lidi někde nepobíhali a nevolali všemožným lidem. Je potřeba, aby dělal každý, co má.“

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio

Související