Nejzdravější a nejčerstvější zelenina pro každého

Naklíčená semínka jsou jednoznačně nejlepším zdrojem energie proti jarní únavě, zdůrazňuje kulinář Petr Stupka. Když si doma necháme naklíčit třeba obyčejnou čočku, získáme podle něj nejčerstvější a nejzdravější zeleninu, a to za pár korun.

Kdyby na světě existovala potravinová hitparáda s ohledem na jejich prospěch lidskému tělu, pak by se naklíčená zrnka a semínka umísťovala pravidelně na stupních vítězů. Při klíčení se totiž na oko spící zrníčko probudí a v podstatě se přetvoří. Ona změna pak nastaví jeho výživové hodnoty razantně výš než ve stavu spánku.

Nebudu vás unavovat popisem procesů a výčtem jakoby zázrakem vzniklých látek. Chci vás vyzvat k velmi jednoduchému „zahradničení“, ke kterému je třeba jen hrstka semínek, voda, světlo a teplo domova a vaše pozornost. Výsledkem snažení je pak doslova pastva pro vaše zdraví.

Jak probouzet a pěstovat zrnka a semínka

Nejprve namočit, přímo ponořit do vody, nechat je doslova natáhnout vodu. Následně je nutné nechat zrnka dýchat. Proto vodu slijte a nabobtnaná semínka důkladně propláchněte.

Mungo klíčky

Pak už potřebují jenom čas a pravidelnou závlahu. Sucho je zabíjí a nadměrná vlhkost je vystavuje riziku zahnívání, růstu plísní a podobně. Nejčastěji se pravidelně proplachují proudem vody. Když jim nebudete přivozovat teplotní šoky, určitě vám bez problémů vyklíčí.

Zkuste třeba obyčejnou, běžně dostupnou čočku. Namočte ji na 5 až 8 hodin do vody. Poté vyceďte a nechte v misce stát v běžné pokojové teplotě. Dvakrát až třikrát denně ji vodou zalijte, šetrně promíchejte a slijte nejlépe přes silonové síto. A to je vše.

Už druhý den čočka vyklíčí, třetí den po namočení jsou klíčky, tedy budoucí kořínky, protáhlejší a čtvrtý den se objeví také budoucí lístky. A vy se můžete pustit do nejčerstvější zeleniny doslova za pár korun.

Důležité informace

Počítejte s tím, že oživlá semínka svým růstem značně přiberou na váze i objemu. Ze 100 gramů suché čočky bude za tři dny 600 gramů zeleniny plné vitaminů a enzymů.

Takto jednoduše, levně a přitom ekologicky vypěstovaná zelenina je opravdu velmi vydatná, doslova živá. Konzumujte proto jen hrstku až dvě denně.

Naklíčená semínka pozastavíte v procesu růstu nejsnáze v lednici. V uzavřené nádobě vydrží týden i déle. Přitom je jednou denně propláchněte proudem vody.

Související

  • Zdravé pokrmy z klíčků

    Malé množství klíčků, semen a jejich výhonků má obrovský význam pro naše žití. To zdůrazňuje kulinář Petr Stupka a přidává pár receptů na pokrmy z klíčků pro inspiraci.

  • Staročeská polévka s nahým ovsem

    Tradiční zimní polévky připravovali naši předkové velmi často s vařenými obilkami, vločkami, krupkami a zeleninou. Kulinář Petr Stupka nabízí recept na staročeskou polévku.

  • Jarní kopřivová omáčka

    Mladé kopřivy jsou plné vitaminů a jiných blahodárných látek, navíc je můžete snadno natrhat na mnoha místech. Přidejte je do bramboráku, omelety, nádivky a zkuste omáčku.