Nejvýše položenou židovskou synagogu najdete v Hartmanicích na Klatovsku

20. květen 2016

Máme pro vás tip na výlet na Šumavu. Nebudeme ale šplhat po šumavských kopcích. Nanejvýš je zahlédneme od nejvýše položené synagogy na našem území. Židovská synagoga v Hartmanicích na Klatovsku už dnes svému původnímu účelu neslouží. Byla přestavěna na unikátní muzeum a výstavní a koncertní prostor.

Přitom ještě nedávno měla tahle stavba namále. Židovským bohoslužbám přestala sloužit po padesáti letech existence v roce 1938. Chvíli v ní pak dokonce bylo truhlářství. Po roce 1948 sloužila bývalá synagoga jako sklad pneumatik vojenských lesů a celkově byla po dlouhá desetiletí v dezolátním stavu. V roce 2002 se začalo s citlivou rekonstrukcí a přeměnou na muzeum a koncertní sál.

Synagoga v Hartmanicích před opravou

Vraťme se ale na začátek, do 19. století, kdy byla zdejší synagoga postavena. Svému účelu sloužila jako dům modliteb od roku 1883. Scházely se v ní přibližně dvě stovky věřících z Hartmanic a okolí. V té době netušily, jaké pohromy, nejen holokaust, přinese blížící se dvacáté století.

Budova přečkala nástup nacismu, dvě světové války i dlouhá léta totálního nezájmu totalitního režimu. Dnes, po téměř sedmdesáti letech, se nejvýše položené synagoze v České republice vrátila zpátky její důstojnost.

Koncertní sál, muzeum i Šumava jako na dlani

Hlavní zásluhu na tom má občanské sdružení Památník Hartmanice v čele s Michalem Klímou. Ocenění za citlivou rekonstrukci a zejména za nalezení nového využití na sebe nenechala dlouho čekat. V roce 2006 získala bývalá synagoga v Hartmanicích titul Stavba roku Plzeňského kraje, v témže roce pak i statut kulturní památky České republiky.

V bývalé synagoze se konají přednášky i koncerty

Kromě prohlídky zrestaurovaných prostor a několika artefaktů židovské víry vás při návštěvě muzea čekají i stálé expozice v podobě fotografií, písemností, ale také audiovizuálních zážitků: Spolužití Čechů, Němců a Židů na Šumavě a Šumavské vesnice zlikvidované po roce 1948.

A proč už krásně opravená stavba nemůže být znovu synagogou? V přísné židovské víře to není možné, pokud byla stavba znesvěcena. A to se bohužel stalo. V tomto případě nacistickou mládeží v roce 1938.

Lidé nezapomínají, ale umějí odpouštět a dívat se dopředu. A takovým příkladem je i zrekonstruovaná horská synagoga v Hartmanicích. Muzeum lidské křivdy a zla, ale také lásky, porozumění a víry v lepší budoucnost.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.