Nejstarší doly

17. září 2007

Nejstarší hloubkové doly v Evropě se nacházejí u Moravského Krumlova. Tento unikátní objev ohlásili brněnští archeologové. Doložili, že kámen v oblasti Krumlovského lesa těžili pravěcí lidé už před více než 9 tisíci lety. Znamená to, že lidé tam žili usedlým způsobem života dříve, než znali zemědělství. Dosud se přitom předpokládalo, že lidé budovali trvalá sídla, až když začali obdělávat půdu a pást dobytek.

"Jedná se o objev těžby kamene na výrobu pazourkových nástrojů, který je starý nejméně 9,5 tisíce let. Je to doba mezi starší a střední dobou kamennou, kdy se lidé ještě příliš neusazovali. Doposud se předpokládalo, že ta usedlost přišla až s dobou nejstarších zemědělců." Říká archeolog Martin Oliva.

"Podobná naleziště našla v Egyptě belgická expedice. Ale v celé Evropě a Asii bych řekl, že nic takového podobného není. Respektive v Polsku je několik takových jednoduchých jamek, které velmi pravděpodobně už z toho konce paleolitu jsou. Ale není to datováno." Dodává Martin Oliva.

"V ústí jedné té šachty bylo malé ohniště, kde byl propálený písek. V tom byly uhlíky, které v radiokarbonové laboratoři v Holandsku daly datum právě těch 9400 plus mínus 50 let." Uzavírá Marti Oliva.

autor: gaj
Spustit audio