Nejoblíbenější bábovka Petra Stupky

Štamprlička rumu a vaječného koňaku zpestřuje bábovku, kterou má nejraději kulinář Petr Stupka. Recept nabízí posluchačům svého rozhlasového pořadu Kuchařské čarování.

Ingredience
  • 250 gramů měkkého tvarohu
  • 250 gramů polohrubé mouky
  • 250 gramů cukru krupice
  • 250 gramů másla
  • 4 vejce
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • balíček vanilkového pudinku
  • 80 gramů rozinek a sekaných ořechů
  • 50 mililitrů vaječného likéru
  • 50 mililitrů tuzemského rumu
  • dvě lžíce dobrého kakaa

Nejprve šlehejte žloutky s cukrem do pěny. Pak přidejte rozpuštěné máslo, tvaroh, vaječný likér a rum.

Do vzniklé hmoty přidávejte ostatní suroviny, tedy mouku a v ní rozmíchaný pudink, kypřicí prášek, ořechy a rozinky. Nakonec zlehka vmíchejte sníh ušlehaný z bílků.

Větší část hmoty vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy. Do zbylého těsta vmíchejte kakao a tmavou složku nalijte do formy, případně ji stěrkou zlehka protáhněte do světlé části kvůli mramorování.

Pečte 45 minut při 190 až 200 stupních.

Tip: Problém s vyklápěním bábovek řeší důkladné vymazání ztuženým tukem, nebo sádlem a vysypání polohrubou moukou. Případně dejte formu vychladit do lednice před nalitím těsta.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.