Nejmladší kamenný most v České republice zdobí město Plzeň

19. duben 2016

Výlet do Plzně se vyplatí nejen kvůli pivovaru. Věděli jste, že v západočeské metropoli se nachází vůbec nejmladší kamenný most v České republice? A to není jediná zajímavost, která se pojí s kamenným dvou-obloukovým bohatě zdobeným krasavcem nad řekou Radbuzou.

Kamenný dvou-obloukový most tu spojil oba břehy řeky Radbuzy už v roce 1913. A tehdy se také začala psát zajímavá historie změn jeho názvů. Most plný krásných ozdobných prvků a reliéfů, opatřený po každé straně dvojicí budek pro výběr mýtného za jeho použití, se až do roku vzniku první republiky jmenoval příznačně Most císaře Františka Josefa I.

Se vznikem samostatného Československa se most začal poprvé, ale ne naposledy, jmenovat Wilsonův po americkém prezidentovi. V roce 1939 se most krátce jmenoval Most Karla IV. Během druhé světové války a okupace došlo pro změnu k přejmenování na Most vítězství. Když už okupantům teklo do bot a bylo jasné, že válku prohrají, prý se takhle jmenovala řada míst u nás.

Čtěte také

Po druhé světové válce se most znovu chvíli jmenoval Wilsonův – podruhé. Ne na dlouho. S Vítězným únorem a komunistickým pučem se z kamenné spojnice přes řeku stal Stalinův most. Později, když Stalin upadl v nemilost, se most chvíli jmenoval Ludvíka Svobody.

Potřetí a snad už napořád Wilsonův most v Plzni

Po roce 1989 se most vrátil, už potřetí, ke svému jménu Wilsonův. Snad už natrvalo. Most si nejen v názvosloví užil své. Byl však natolik dobře naprojektován a postaven, že ve svých 89 letech bez úhony zvládl povodně v roce 2002. Tehdy se řeka v jinak hlubokém kamenném nábřeží vylila až ven do ulic a dotýkala se i horních okrajů oblouků mostů.

Původně se na mostě vybíralo mýto ve čtyřech okrajových budkách

Most poctivě vytesaný z žulových dílů projektoval vrchní městský inženýr V. Mencl. Je široký patnáct a dlouhý šedesát metrů. Jedná se o unikátní příklad skloubení vynikající architektonické i umělecko-řemeslné kamenické práce.

Na obou jeho koncích stojí nepřehlédnutelné domky pro výběrčí mýta, které se platilo až do roku 1925. Most původně počítal i s tramvajovou tratí. Do vozovky byly zapuštěny kolejnice, ale tramvaj zde nikdy nejezdila a tak byly kolejnice v roce 1934 vytrhány.

A proč se most pyšní titulem „nejmladší nebo poslední kamenný“? Od stavby mostu přes řeku Radbuzu v Plzni v roce 1913 už se u nás projektovalo a stavělo z betonu.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.