Nejlépe opravenou jihomoravskou památkou v roce 2019 je větrný mlýn v Kuželově

Cenu za nejlépe opravenou památku Jihomoravského kraje v roce 2019 získal větrný mlýn v Kuželově na Hodonínsku. Výsledky soutěže dnes (22. června) zástupci odborné poroty vyhlásili ve vile Löw-Beer v Brně. Kuželovský mlýn zvítězil v kategorii velkých staveb.

Technické muzeum v Brně jako jeho vlastník dostane odměnu 150 tisíc korun. V kategorii drobných staveb zvítězila kaple s kostnicí sv. Ondřeje ve Vranově nad Dyjí a v kategorii výtvarného umění skončilo na prvním místě restaurování sochy Panny Marie zvané Vinařská z kostela v Kyjově. I s těmito cenami se pojí odměny v řádu desítek tisíc korun.

Celkem bylo letos do soutěže nominováno 40 kulturních památek. Cenu veřejnosti dostala obnova kostela Nejsvětější trojice v Žatčanech na Brněnsku. Lidé hlasovali prostřednictvím SMS zpráv v průběhu dvou týdnů v březnu.

Komise soutěže také navrhla krajským radním udělit zvláštní cenu ve výši 25 tisíc korun a titul „Rytíř péče o památky v Jihomoravském kraji“ panu Romanu Muroňovi ze Žarošic jako osobnosti regionu, která vykazuje hluboký a trvalý zájem, vytrvalost a obětavost ve vztahu k péči o památky.

Spustit audio

Související