Nejen slepičince podporují kvetení rostlin. Hodí se k plodové zelenině i k muškátům

6. červen 2024

Kvalita půdy určuje velikost výnosu. Je potřeba ji obohatit, aby byla úrodná a efektivní. Organické hnojivo to dokáže. Vrací živiny zpět do půdy, obohacuje půdu o humus a podporuje život bakterií a hub v půdě.

Kravský a koňský hnůj jsou si velmi podobné. Při použití originál, stájové formy klíčí, z koňského hnoje klíčí víc plevelu. Z tohoto pohledu je šikovnější hnůj kravský. Jakmile jsou tato hnojiva granulovaná, prošla fermentací a klíčivý plevel se v nich nenachází.

Slepičince pak mají o něco více živin. Obsahují víc fosforu, takže obecně podporují kvetení. Jsou proto ideální pro plodovou zeleninu, ale i k muškátům nebo letničkám.

Letos snad muškáty brzy nezmrznou

Guáno je v reálu mineralizovaný trus mořských ptáků. Může se použít pro základní hnojení půdy. Nachází se i v jiných hnojivech, protože jeho působení je specifické.

Rohovina je směs drcených kostí a kopyt hospodářských zvířat. Obsahuje velké množství dusíku. Jejím specifikem je pomalé uvolňování do půdy. Funguje jako zásobní hnojivo na celou vegetační dobu.

Granulované hnojivo se může použít přímo při výsadbě rostlin. Přisype se do výsadbové jamky v malých dávkách.

Tekutá forma organických hnojiv se používá na přihnojování během vegetace. Je důležité držet se vždy doporučeného dávkování.

Poslechněte si reportáž v našem Hobby magazínu.

Spustit audio