Nazdobená okna jako adventní kalendář. V Šakvicích děti chodí za světýlky, tajenkou i odměnou

4. prosinec 2023 11:20

Adventní kalendáře už se neprodávají jen se sladkostmi a čokoládou, ale i s kávou, pivem nebo kosmetikou – nebo dokonce i párem ponožek na každý den. A pak jsou tu ještě kalendáře zážitkové.

Zážitkový adventní kalendář v Šakvicích

Třeba v Šakvicích na Břeclavsku se dvacet čtyři sousedů domluvilo, že dětem zpříjemní čekání na Ježíška. Každý večer je čeká pátrání po nazdobených oknech s čísly a překvapením.

„Napsala jsem to na Facebook, vytvořila plakát a lidé se přihlásili. Inspirovali jsme se v okolních vesnicích, třeba v Březí anebo v Drnholci. A pointa je, aby lidé šli s dětmi hlavně ven,“ vysvětluje motivaci organizátorka adventních procházek Martina Nevědělová.

První zastávka s rozsvícenou červenou jedničkou a modrým písmenem P byla u domu Lenky Podborské. „To písmeno si pak zapíšou do tajenky a na Štědrý den jim vyjde nějaká věta,“ naznačuje žena, která s dětmi nachystala pro kolemjdoucí perníčky i horký čaj, pro dospělé svařák. Nalít si ho mohli do hrnků v ošatce, které Lenka Podborská zachraňuje ze sběrných dvorů.

Zážitkový adventní kalendář v Šakvicích

Podobnou akci letos poprvé zorganizovali také třeba v Lanžhotě nebo Milonicích na Vyškovsku. V Šakvicích byl zájem sousedů tak velký, že už mají dobrovolníky, kteří budou okna s čísly rozsvěcet příští rok.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související