Nahradí korkové vinné uzávěry plastové zátky?

3. říjen 2007

Tradiční uzávěr lahví s vínem - korková zátka - je v ohrožení. Začínají ji, i když velmi pomalu, nahrazovat jiné uzávěry, jako třeba plastový nebo šroubový. A v jižní Evropě je k vidění už i korunkový uzávěr jako z pivních lahví. Dorazí tento trend i do České republiky?

Český spotřebitel se kromě korkových zátek docela běžně setkává i s plastovými uzávěry. Podle vinaře Františka Hromka jsou pro stolní vína zcela dostačující a do budoucna je na lahvích s vínem uvidíme ještě častěji. "Protože všechno je o ekonomice a protože tyto uzávěry by do budoucna měly být levnější, tak předpokládám, že to bude mít svůj pozitivní dopad. V současné době tomu tak ještě není, protože výroba a cena těchto plastových zátek je srovnatelná nebo vyšší s některými korkovými uzávěry."

"Rozdíl mezi umělohmotnou zátkou a korkovou si myslím, že není. Ba dokonce by se mohlo stát, že ta umělohmotná bude kvalitnější než ta korková, protože u korkových je nebezpečí nějakých plísní v korku." Dodává František Hromek.

Josef Abrle z Pavlova je jedním ze čtyř tuzemských vinařů, kteří vyrábějí biovíno. Sám zatím používá korek. Jiné uzávěry ale úplně nezavrhuje. "Jeden problém to vyřeší, to znamená, že zmizí pachuť po korku. Na druhou stranu je plastová zátka vyrobena z odpadového materiálu, takže nevím - nevím. Ale biovíno raději pod korek nebo pod korunku. Ve světě jde hodně korunka, tak jako na pivo."

Méně často se v našich obchodech vidí na víně šroubový uzávěr. "Myslím si, že má také svoji budoucnost. Spotřebitel si může láhev znovu sám uzavřít, pokud ji celou nespotřebuje. Nepředpokládá se ale, že by ta láhev byla déle otevřena než 2 - 3 dny. Jinak by kvalita vína mohla být ohrožena." Uzavírá František Hromek.

autor: gaj
Spustit audio