Na Židlochovicku vznikne ještě letos před prázdninami zcela nová turistická stezka.

27. duben 2006

Povede z Hrušovan u Brna přes Židlochovice do Blučiny a turisté na ní projdou kolem mnoha kulturních i přírodních zajímavostí. Značení připravuje Klub českých turistů ve spolupráci s radnicemi obcí, kterými trasa povede.

Podrobnosti uvedl Martin Dratva z židlochovické radnice: "V Židlochovicích připravujeme podporu turistického ruchu. Ve spolupráci s Klubem českých turistů se plánuje značená turistická trasa z Hrušovan přes Židlochovice a vrchol Výhon do Blučiny. Hlavním cílem bude rozhledna na vrcholu Výhon, která by měla být postavena v příštím roce.

Značenou turistickou trasu jsme se snažili vést přes atraktivní místa, jak z hlediska přírody a krajiny, tak i architektonických památek. V terénu by měla být vyznačena zhruba za jeden a půl měsíce a ve stejném termínu by měly být hotovy i mapy. Značka by měla mít modrou barvu. Bude začínat na vlakovém nádraží v Hrušovanech a končit u autobusové zastávky v Blučině.

Povede centrem Hrušovan, kolem židlochovického parku, přes centrum Židlochovic, tedy náměstí. Rozcestník bude u Informačního centra. Dále bude trasa pokračovat přes starou gotickou zvonici a přírodním parkem směrem na Výhon k rozhledně.

Výhon je zajímavý především kvůli unikátnímu krajinnému rázu. Je tam unikátní mozaika sadů, vinic a drobných remízků políček. Jsou zde takové přírodní podmínky, které umožňují uchovávání a přežívání vzácných rostlin a živočichů, např. oman, pětiprstka, žežulík, z dřevin pak dub šípák nebo dřín."

autor: gaj
Spustit audio