Na západě Čech hrozí povodně, na většině území silné bouřky

2. září 2014

Meteorologové varují před povodněmi v západních Čechách a velmi silnými bouřkami na většině území České republiky. Výstraha platí od dnešního poledne. Bouřky budou od noci postupně ustávat, výstraha pro ohrožení povodní v Plzeňském kraji ale platí až do čtvrtečního večera. Praha rozhodla preventivně uzavřít povodňová vrata na Čertovce.

Třetího povodňového stupně už dosáhla řekla Klabava v Hrádku u Rokycan a v Nové Huti. Trojku hlásí i Úslava v Koterově. Situace je tam podle zpravodajky ČRo zatím stabilní.

Předpovědi počasí informují o dalších srážkách, spadnout by mělo ještě 40 až 50 milimetrů vody, podle hydrologů se ale nedají lokalizovat. Pokud by to bylo do už zasažených oblastí, dá se očekávat další vlna, která by zřejmě předčila tu první po dešti z dnešní noci.

Úslava nyní v Koterově kulminuje, má 234 centimetrů. Během posledních dvou hodin klesla její hladina o 2 centimetry. Lidé doufají, že už stoupat nebude. Místní rozhlas upozornil obyvatele na hrozící nebezpečí a v hasičské zbrojnici se rozdávají pytle. Nákladní vůz také navezl k řece písek.

V Plzni-Koterově byl na Úslavě vyhlášen 3. stupeň povodňové aktivity

V Hrádku u Rokycan, v Kamenném Újezdě zatopila voda asi čtyři sklepy, žádné škody ale nenapáchala. Starosta Jaroslav Perlík si přesto postěžoval, že od loňska povodí buduje protipovodňové opatření, ale kvůli chybějícím povolením dosud není.

Ve Starém Plzenci museli hasiči odčerpávat vodu z několika domů

Dramatické to nebylo ani v Nové Huti, kde se osvědčil loni dokončený protipovodňový val se dvěma vraty, která hasiči zavřeli, a ochránili tak obydlenou část vesnice včetně mlýna. Zatopené jsou v místě jen louky a hasiči odčerpávají vodu, která prosakuje skrz okna vrat.

Problém čekají v Chrástu, kam dotéká Klabava a kam může přijít až pětiletá voda, kde už prý pytlují, a nejvíce je ohrožený Jílkův mlýn.

Voda na Příbramsku

Přívalový déšť způsobil problémy na Příbramsku, kde se protrhla hráz rybníka Linhart. Do Kamýku nad Vltavou po prudkém dešti pak dorazila druhá přívalová vlna.

Rozvodněný potok tam podemlel svah u některých domů, které museli zkontrolovat statici. Nakonec rozhodli, že lidé v domech mohou zatím zůstat.

Hasiči i místní stále uklízejí, čistí koryto potoka a i silnici, která je směrem na Zduchovice úplně uzavřená. Z polí se totiž na ni valí voda a místy je úplně pod vodou.

ČHMÚ dnes od 16:30 doplnil výstrahu na velmi silné bouřky s přívalovými srážkami pro některé okresy ve Středočeském a Pardubickém kraji. Povodňová bdělost je ve středních Čechách vyhlášena do čtvrtečních 21 hodin.

Na velkou vodu se připravuje i Vltava

Na větší průtok už se připravuje také Povodí Vltavy. Podle mluvčí Michaely Pohůnkové je ale v korytu řeky dostatečná rezerva.

„V současné chvíli disponují vodní díla vltavské kaskády zcela volnými retenčními prostory a zčásti volnými zásobními prostory. Vytváříme tak větší rezervu pro případné zachycení zvýšených průtoků. Situaci neustále monitorujeme a vše je závislé na dalším vývoji počasí,“ vysvětlila.

Praha kvůli upouštění vody z přehrad očekává zvýšení průtoku na Vltavě. Hlavní město proto chystá preventivní opatření.

„Praha ve spolupráci s Povodím Vltavy se rozhodla, že v rámci preventivních opatření zavře dnes vpodvečer protipovodňová vrata na Čertovce,“ řekla mluvčí magistrátu Petra Hrubá.

V Otrokovicích stále odklízejí uhynulé ryby

V Otrokovicích sbírají a odvážejí do kafilerie uhynulé ryby. Pracovníci Povodí Moravy vylovili v řece Moravě mezi Hulínem a Otrokovicemi tisíce kusů, mezi nimi i stovky kaprů. Pravděpodobnou příčinou masivního úhynu byly bouřky, které spláchly do vody nečistoty.

„Byl to hodně smutný pohled. Viděl jsem desítky mrtvých kaprů, kteří měřili okolo čtyřiceti centimetrů. Těch mohlo uhynout okolo dvou, možná tří set, samozřejmě malých rybek uhynulo víc, tam se to těžko počítá. Mrtvé ryby putují do kafilerie, na hladině nebo u břehů se pořád ještě objevují,“ popisuje redaktor ČRo.

K úhynu došlo už v sobotu na řece Rusavě u Hulína, ryby se pak postupně dostaly do Moravy, které je Rusava přítokem. Výsledky rozborů vody zatím nejsou známé, měly by být příští týden. Pracuje se i s variantou, že kapři vzhledem ke své velikosti pocházejí z chovného rybníku.

„Je to zatím jen teorie, ale někdo například nechtěl mít starosti se zajištěním kafilerie a dalších nezbytností, tak vytáhl stavidla a ryby pustil do řeky Rusavy. Ale znovu připomínám, bavíme se v teoretické rovině. Policie se případem zatím nezabývá, cizí zavinění prokázané nebylo,“ zdůrazňuje redaktor.

Výstraha před povodněmi
Výstraha před bouřkami
autoři: kos , pes , lum , bre
Spustit audio