Na zámku ve Valticích se rozhodovalo o tom, která vína budou zařazena do dalšího ročníku prestižního Národního salonu vín

21. leden 2007

Ten každoročně shromažďuje a nabízí veřejnosti k ochutnání aktuálně nejlepší stovku produktů tuzemských vinařů.

Národní salon vín lze bez nadsázky nazvat pokladnicí aktuálně nejlepších vín. Dostat svůj produkt do regálu v podzemí valtického zámku proto není pro vinaře vůbec jednoduché. Nestačí víno přihlásit do výběru a čekat na verdikt degustátorů. Každý kandidát už musí mít na svém kontě úspěch na některé z nejlepších výstav, připomíná ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška:

"K nám se může přihlásit víno pouze na základě tzv. nominace z nominačních výstav. Máme 5 podoblastních, 4 na Moravě a jednu v Čechách a jsou tam také výstavy typu Valtických vinných trhů, Grand Prix Vinex a asi 2 další. Je to tedy takové síto, kterým opravdu projdou jen ta nejlepší vína. Teprve na základě této nominace se pak vinař může přihlásit. My aktuálně vybíráme z 345 vín, ovšem to už jsou opravdu ta, která tím sítem prošla. Původně bylo těch nominací přes 1000."

Kterých 100 vín nakonec bude Národní salon po příští rok nabízet a představovat jako ta nejlepší, to se dozvíme v pondělí. Víme už také, kdy je budeme moci přijít ochutnat. Dobrá zpráva je, že nová kolekce bude k dispozici veřejnosti dříve než předchozí léta.

"Tak my jsme trošku posunuli dopředu termín otevření, chystáme se Národní salon vín otevřít pro veřejnost už 3.března. Takže také uzavíráme dříve i starou kolekci, tedy na konci ledna. Únor je vlastně pro vyčištění sklepa a navezení nové kolekce, tak aby začátkem března už mohla být představena veřejnosti. Je tedy ještě pár dnů možné ochutnávat z té předchozí várky. Mimo hlavní turistickou sezónu máme otevřeno od úterka do soboty, v turistické sezóně i včetně nedělí, a to od 9:30 do 17:00, v pátek a v sobotu od 10:30 do 18:00," prozradil ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

autor: hon
Spustit audio