Na zámku v jihočeských Dačicích můžete nahlédnout do domácnosti šlechtického rodu Dalbergů

30. červen 2023

Zámek v Dačicích na Jindřichohradecku na jihu Čech je jedním ze symbolů městečka na českomoravském pomezí. Jeho neobvyklá zelená fasáda odpovídá empírovému vkusu a je naprosto nepřehlédnutelná. Uvnitř zámku můžete naopak nahlédnout do typické šlechtické domácnosti přelomu 19. a 20. století.

„Nejpatrnější je výmalba stropu a výmalba na stěnách. To je pomyslná třešnička na dortu rekonstrukce, která se tady v posledních dvou letech odehrála,“ usmívá se kastelánka dačického zámku Kristýna Dvořáková. Stojíme v přízemí severního křídla zámku, v jeho nejstarší části, která má původ v 16. století. „Tady bylo velké vlhko, což odnesly hlavně stěny. Dřevěná kazetová podlaha byla napadená dřevomorkou, takže jsme museli přistoupit k radikální obnově,“ vysvětluje kastelánka.

Sanace znamenala nejenom zbavit místnosti vlhkosti a zahubit dřevokaznou houbu, ale také opravit dešťovou kanalizaci a klenby renesančních sklepů, aby byla jistota, že se problémy neobjeví znovu. „A protože šlo o opravdu velkou rekonstrukci, rozhodli jsme se, že se vrátíme k podobě interiéru, která tu byla na přelomu 19. a 20. století,“ dodává Kristýna Dvořáková. Reprezentační zámecké prostory, takzvaný Sál předků a Společenský sál, se tím vrátily do doby před sedmi desetiletími.

Dačický zámek si původně nechal postavit rod Krajířů z Krajku, současnou podobu mu ale vtiskl porýnský rod Dalbergů, jehož českomoravská větev si z něj udělala své reprezentační sídlo. Svobodní páni von Dalberg sídlili v Dačicích od začátku 19. století až do druhé světové války, kdy rod vymřel po meči.

Salon

Za tu dobu v zámku nashromáždili celou řadu zajímavých etnografických, přírodovědných a uměleckých artefaktů. Také vybudovali rozsáhlou knihovnu, která obsahuje dvacet šest tisíc svazků. Mimochodem, podobu jí vtiskl vídeňský architekt Hans Prutscher, který neskromně nechal svou podobiznu, spolu s podobiznou papeže, císaře a vídeňského starosty vytesat do obložení knižních regálů.

autor: Filip Černý
Spustit audio