Na území Moravského krasu přibývá žádostí o prohloubení vrtů na vodu. Správci oblasti ale většinu zamítají

Když je ve studni málo vody na zalévání, necháme si ji prohloubit. Tahle strategie zahrádkářů nebo chatařů tak úplně neplatí na území Moravského krasu.

Na tamní správu se letos obrátila už víc než desítka žadatelů o povolení na prohloubení studny. Až na jedinou výjimku ale žádný z nich neuspěl. Správci oblasti se totiž obávají, že by větší odběr vody mohl krasové území ohrozit.

„Výjimkou nejsou vrty s hloubkou 30 metrů, ale nás už ani nepřekvapují vrty s žádostí na hloubku 100 metrů. To už zasahujeme do hlubokého oběhu podzemní vody, kdy musíme z předběžné opatrnosti počítat s tím, že nemůžeme podzemní vodu v těch hloubkách ochuzovat,“ říká zástupce vedoucího správy CHKO Moravský Kras Antonín Tůma.

Moravský kras

Geologická mapa ukazuje například jednotlivé geologické zlomy na území krasu. I těmihle úzkými podzemními cestami se totiž voda do oblasti dostává. „Měli jsme tři žádosti v oblasti Vavřince, spádové odtokové poměry jsou tady jednoznačně do Moravského krasu, směřují na řeku Punkvu do systému Amatérské jeskyně,“ dodává Tůma.

Zjednodušeně to tedy znamená, že je při posuzování žádostí zásadní to, jestli voda v dané oblasti teče do krasu, nebo z krasu.

Fotbalisté mají červenou

Zamítavé stanovisko z Moravského krasu dostali také fotbalisté z Lažánek nedaleko Blanska. Z vrtu chtěli zavlažovat trávník na hřišti. Na jeho vyhloubení si už dokonce zajistili dotaci. Teď jsou ale podle člena klubu Milana Musila odkázaní jenom na pitnou vodu z obecního vodovodu. „Brali jsme od sousedů ze studny, jenomže tam je tak málo vody, že to nestačí. Když to zakáží, tak nemůžeme zalévat vůbec a tráva odchází.“

Při posuzování každé žádosti pomáhají ochráncům odborníci na podzemní vodu. Podle hydrogeoložky Evy Kryštofové je potřeba brát ohled i na to, aby se dalším odběrem neohrozily zdroje pitné vody. „Není vůbec jednoduché říct, kolik vody odkud přitéká. To, co tam přiteče na ponorných tocích, to samozřejmě víme, protože to vidíme. Ale to, co tam přestupuje přes hranice v podzemí z hornin okolo do krasového systému, to je těžké kvantifikovat.“

autor: hf
Spustit audio

Související