Na Třebíč je nejhezčí pohled z vyhlídek v parku Hrádek. Tři kruhy slouží jako fotorámy pro dominanty

8. leden 2024

Třebíč na Vysočině je nejen město se dvěma památkami zapsanými na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, ale také město s krásnými vyhlídkami. Vděčí za to vysoké skále, která se tyčí nad řekou Jihlavou v centru města. První vyhlídka je stará už skoro sto let, ta nejnovější vznikla při revitalizaci celého parku loni na podzim.

„Nápad udělat Masarykovu vyhlídku měl Spolek pro okrašlování a ochranu domoviny v Třebíči,“ říká mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisová. Dokončena byla v roce 1930. Vyhlídku tvoří železobetonová stavba se dvěma plošinami. Na té horní je navíc umístěný přesný kubický metr kamene.

Z vyhlídky má návštěvník Třebíč jako na dlani. Přímo pod skálou teče řeka Jihlava, která odděluje staré židovské město od náměstí. Vidět jsou i další dominanty jako kostel svatého Martina, bazilika svatého Prokopa, pravoslavný kostel nebo větrný mlýn.

Třebíčský okrašlovací spolek stojí i za vznikem parku Hrádek na skále nad řekou. Ten v poslední době prošel revitalizací a objevily se v něm další zajímavé prvky, včetně nové vyhlídky. „Je to v podstatě fotopoint, který může sloužit i jako lavička nebo jako lehátko,“ říká Irini Martakidisová. Vyhlídka má podobu tří dřevěných kruhů, které fungují jako fotorámy pro okolní dominanty.

Park Hrádek prošel revitalizací. Přibyla v něm i dřevěná lehátka

Přístup do parku Hrádek je možný z několika směrů. Nejromantičtější je určitě schodiště ze starého židovského města, které je sice fyzicky náročnější, ale má svoji neopakovatelnou atmosféru. Pohodlnější je určitě přístup od židovského hřbitova, do jehož blízkosti je možné přijet autem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.