Na rybníku v Bítovanech roste velmi vzácná rostlina. Vidět ji můžete i v zimě

1. únor 2016

Obec Bítovany v Pardubickém kraji je možné s trochou nadsázky nazvat východočeskou Třeboní. V jejím okolí se totiž nachází několik desítek rybníků. Jeden z nich se ale mezi ostatními vyjímá. Jmenuje se Farář a vyskytuje se na něm u nás velmi vzácná, chráněná a kriticky ohrožená rostlina – kotvice plovoucí.

Bítovany se nacházejí asi deset kilometrů od Chrudimi v místě, kde končí Polabská nížina. Malá obec na úpatí Českomoravské vrchoviny je krajinou plnou rybníků a zároveň i geologicky zajímavou lokalitou. Pískovcové skály v Syslících ovšem nelákají jen geology, ale pro svou malebnost i turisty. Zvláště, když se nedaleko od nich nachází velká vzácnost.

Tou je přírodní památka v podobě rybníku Farář. A především rostlina, která roste na něm a v něm. Kotvici plovoucí lze přirovnat k leknínu. Semena má vysazena na dně rybníka, odkud se táhnou až dva metry dlouhé lodyhy na hladinu, kde rostou listy a v létě kvetou květy.

Složitý proces opylení

Kotvice přitom vykvétá jen tehdy, když teplota vody neklesne delší dobu pod 20 stupňů. Květ je pak otevřen a připraven k opylení jen několik hodin. Poté se ohýbá dolů a plod dozrává ve vodě.

Kotvice plovoucí v létě a na hladině Faráře

Pravděpodobně právě díky tvaru plodu i jeho dozrávání „hlavou dolů“, dostala rostlina jméno kotvice. A plody, kterým se říká oříšky, je možné spatřit na rybníce i teď v zimě, zamrzlé na jeho hladině. Dnes jsou velmi vzácné, ale místní pamatují časy, kdy se pro jejich velké množství dalo na zamrzlém rybníce jen složitě bruslit. Bruslaři o oříšky kotvice totiž často zavadili.

V posledních letech se naopak muselo o kotvici plovoucí bojovat. Což je se složitým rozmnožovacím procesem celkem pochopitelné. Do dna rybníku další rostliny zasazovali ochránci přírody. Povedlo se. Loni v létě ji našli růst a kvést hned na dvanácti místech.

autor: RUS
Spustit audio