Na olympiádu jedou dva dráhaři brněnské Dukly. Do bojů ale nejspíš zasáhne jenom jeden

12. červenec 2016

Tvoří čtyřčlenný tým, na olympiádu poletí jen dva a závodit v Riu bude nejspíš jen jeden. Zvláštní situaci kolektivu v individuálním sportu zažívají dráhoví cyklisté Dukly Brno. Pavel Kelemen vyjel pro Českou republiku na olympijských hrách po jednom místu ve sprintu a keirinu. A v obou disciplínách chce nastoupit.

„Nejsme kolektivní sport. Sice spolu trénujeme a kamarádíme se, ale zároveň jsme největší rivalové, takže to v určitých chvílích není jednoduché. Takový to je ale prostě sport,“ popisuje dráhový cyklista Pavel Kelemen zvláštní situaci v týmu brněnské Dukly.

Ta sdružuje čtveřici nejlepších českých dráhařů - sprinterů. Mistr Evropy v keirinu Kelemen vyjel pro Českou republiku i místo ve sprintu. Existovala varianta, že se bude soustředit jen na jeden závod a ve druhém dá šanci někomu z týmových kolegů.

„Bavili jsme se o tom, jestli pojedu obě disciplíny, nebo ne. Je to ale olympiáda, takže mám dvě možnosti. A to je určitě lepší, než kdybych startoval jenom v jedné disciplíně,“ vysvětluje Pavel Kelemen.

Do Ria ale přesto odletí i další závodník Dukly Brno Adam Ptáčník. Bude čekat na Kelemenovy problémy a pouze v takovém případě se postaví na start.

Čtěte také

„Smířený s tím jsem, ale budu počítat se startem v obou disciplínách, takže naše příprava tam bude probíhat u obou stejně. A pak ten závod objede jeden z nás,“ říká Adam Ptáčník.

Oba cyklisté letí do Ria už na konci července, první závod přitom jednoho z nich čeká až 12. srpna. Přímo v dějišti olympiády tak budou oba konkurenti dlouho jezdit i jako tréninkoví parťáci.

„Myslím, že jsme oba takoví prestižáci, takže si myslím, že se nemusíme nijak hecovat. Stačí, abychom se podívali na časy,“ nemá strach Adam Ptáčník.

Do odletu na olympijské hry ještě čeká dráhové cyklisty z Brna ladění formy především na velodromu ve Vídni. Doma totiž mají jen betonový a v Riu pojedou na dřevě.

autoři: dan , jkn
Spustit audio