Na obnovu Libušína se vybralo přes šest milionů. Rekonstrukce je plánovaná na příští rok

3. červen 2014

Na obnovu vyhořelé chaty Libušín na Pustevnách už se vybralo přes šest milionů. Stavba navržená architektem Dušanem Jurkovičem vyhořela přesně před třemi měsíci. Po rekonstrukci, jejíž začátek se chystá na příští rok, by měla získat zřejmě vnější podobu z roku 1925. Partnerem sbírky na obnovu shořelé kulturní památky je Český rozhlas.

V současné době se pracuje na zakrytí vyhořelých trosek Libušína. Do dvou týdnů by měla být hotová střecha na ocelové konstrukci, která bude zbytky památky dočasně chránit.

„Památku ochrání, než se začne skutečně opravovat,“ vysvětlil za správce památky, kterým je Valašské muzeum v přírodě, jeho ředitel Jindřich Ondruš.

Ondruš počítá na základní zabezpečení zbytku Jurkovičovy stavby přibližně s deseti miliony korun, ty prý má přislíbené od ministerstva kultury z rezerv resortu.

„Takže v této chvíli podle vyjádření ministerstva kultury s touto částkou počítáme,“ poznamenal Ondruš.

Přípravy „vědecké rekonstrukce“ zatím podle zástupců muzea pokračují podle plánu. Projektová dokumentace by měla být hotová v únoru příštího roku, pak bude následovat výběrové řízení na stavebníky a samotná stavba by měla začít v červnu příštího roku.


Dřevěná turistická útulna Libušín byla otevřena v roce 1899, nese jméno bájné kněžny Libuše. Interiér byl vyzdoben freskami a grafity s motivy valašských a slovenských pověstí podle návrhu výtvarníka Mikoláše Alše. Portréty provedl akademický malíř Karel Štapler. Součástí interiéru byly i tři secesní lustry, dobový příborník, prosklená skříň, hodiny a 100 vyřezávaných židlí. Před požárem sloužila budova jako restaurace.

Obnovená stavba bude však trochu jiná, než jak ji lidé znali. „My máme představu – na základě předprojektové dokumentace – že bychom chtěli alespoň hmotově přiblížit objekt do roku 1925, především z pohledových stran. Samozřejmě, co se týče interiéru, budeme ho muset už trošku přizpůsobit době,“ přiblížil technický náměstek Valašského muzea v přírodě Milan Gesierich.

V budově by mělo být například moderní samohasicí zařízení.

Odhad celkových nákladů na rekonstrukci Libušína se pohybuje kolem 80 milionů. Většinu nákladů by měla pokrýt pojistka, jednání s pojišťovnou však podle Gesiericha ještě pokračují. „Ještě to není úplně uzavřené,“ poznamenal Gesierich s tím, že příčinu požáru se ještě nepodařilo zjistit.

Jidelna Libušín na Pustevnách
autoři: rv , kov
Spustit audio