Na Noci sokoloven v Brně-Komíně si návštěvníci mohli prohlédnout místní nejstarší kroniku

12. září 2015

V noci na dnešek přivítalo návštěvníky osmdesát sokoloven v celém Česku. Akce s názvem Noc sokoloven se letos konala vůbec poprvé. V Brně-Komíně byla k vidění například místní nejstarší sokolská kronika.

Nad vstupem do nově upravené tělocvičny sokola Brno-Komín visí velká červená cedule s bílým nápisem ‚start‘. Tělocvična hostí při příležitosti Noci sokoloven výstavu sokola v Komíně.

Na stolech jsou vystaveny trofeje. „Významné jsou všechny. Pro naše členy je to vždycky velký úspěch a pro mládež velké povzbuzení,“ říká Vladimíra Přemyslovská, místostarostka Sokol Brno-Komín.

Na výstavě je k vidění také kronika s červenou koženou vazbou a zlatým písmem. Je teda vedena od roku 1905.

„To je nejstarší kronika sokola Komín. Není plná, je na ní jenom několik let, ale velice zajímavých,“ popisuje Přemyslovská.

Na vystavených fotografiích je zachycena celá historie brněnského sokola. Na jedné z fotek se našel i Adolf Valenta, který se přišel na výstavu podívat.

„Na Sokola mám ty nejkrásnější vzpomínky. V sedmdesáti letech jsem ještě závodně hrával volejbal. Až potom se začaly ozývat klouby, tak jsem toho nechal radši,“ říká Valenta.

„Jsme jedna z mála jednot, u které členská základna stoupá. A je to zvláště způsobeno tím, že máme malé děti ve čtyřech oddílech a šikovné cvičitelky,“ dodává jednatelka komínského Sokola Helena Václavíková.

Oslavy v komínské sokolovně pokračují i v sobotu. Pro děti i dospělé je připraven sportovní program, který v noci zakončí taneční zábava.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio