Na Koncertu pro pár kapek krve se přihlásilo 51 nových dárců

2. říjen 2015

Český rozhlas včera ve Starém městě u Uherského Hradiště uspořádal Koncert pro pár kapek krve. Měl poděkovat všem, kteří pomáhají nemocným leukémií a motivovat je k zapsání do registru dárců kostní dřeně.

Paní Barbora Halodová z Polešovic, mladá maminka pětiletých dvojčat, nečekaně onemocněla akutní leukemií. Její příběh podnítil stovky lidí k tomu, aby vstoupili do registru dárců kostní dřeně, aby se pokusili pomoci nejen jí, ale také ostatním pacientům trpících touto diagnózou.

„Chodím darovat krev pravidelně, tak tohle je další část, další fáze. Je to bezbolestné, můžu tím někomu zachránit život,“ je přesvědčená asi třicetiletá Kamila, která se dnes do registru zapsala.

Registr se za poslední tři měsíce díky příběhu Barbory Halodové rozrostl o víc než dva tisíce jmen.

„A teď díky Barunce, ten náš, v uvozovkách, tým, určitě pojede dál, protože nás to naplňuje. A pokud to někomu pomůže, taksi myslím, že je to naše lidská povinnost,“ upřesňuje Bronislava Otrusinová, která chce v náboru lidí do registru pokračovat i dál.

autoři: ČRo , Štěpánka Kadlečková

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.