Na houby choďte do úplňku měsíce a nevařte je dlouho

Každá houba je jedlá, ale některá jenom jednou. Sbírejte tedy jenom takové houby, které znáte.

Je určito, že houby rostou nejhojněji do úplňku měsíce.

Při dušení hub se doporučuje přidat špetku sody nebo citronové šťávy, jsou stravitelnější. Jsou-li připraveny na kyselo, snáze se tráví.

Červi rychle opustí houby, když je rozřízneme a vložíme do silně osolené vody.

Holubinky snáze oloupeme, přelijeme-li je vroucí vodou.

Houby dusíme jen ve vlastní šťávě, však nepříliš dlouho, neb delším vařením tkanivo hub tuhne a stává se nestravitelným.

Sbírejte jen ty houby, které dobře znáte.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

Zmizelá osada

Koupit

Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.