Na folklorním festivalu ve Strážnici vybrali nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku

30. červen 2013

Vyvrcholením sobotního programu 68. ročníku Mezinárodního folklorního festivalu ve Strážnici byla soutěž o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku, které se letos zúčastnilo 36 mužů. Odbornou porotu svým výkonem nejvíc zaujal 30letý Jakub Tomala z Popovic.

Soutěž je součástí jednoho z největších tuzemských folklorních festivalů už 28 let. Unikátní tanec se v roce 2005 dokonce dostal na seznam světových kulturních fenoménů UNESCO.

„Verbuňk je mužský taneční projev, který se tančí na celém Slovácku, to znamená v sedmi subregionech. Je zvláštní, zajímavé a potěšující, že dodnes se regionální odlišnosti drží. Každý rok je samozřejmě trošku jiná konstelace. Přestože verbíře vidíme i na regionálních soutěžích, máme o nich přehled, známe je z předchozích ročníků, tak samozřejmě vždycky na té soutěži rozhoduje konkrétní výkon,“ vysvětluje předseda poroty Rudolf Tuček.

Letošní vítěz Jakub Tomala se verbuňku věnuje už od šesti let. Prvenství v soutěži si připsal i v letech 2009 a 2010, letos prý ale na vítězství vůbec nepomýšlel.

„Letos jsem byl přesvědčený o tom, že jdu bez ohledu na výsledek naposled, tak jsem si říkal, mám nový kroj, tak ho proluftím, zatancuji si, skočím si naposled. A užíval jsem si pohledy od diváků a zas tam přecházela energie jak kdysi. Jakoby podvědomě jsem se s tím loučil a chtěl jsem si to užít. A je to obrovské překvapení, protože já jsem to letos vůbec nečekal. Všichni ti chlapi si zaslouží absolutorium, protože jsou prostě vynikající,“ dodává Tomala.

Dnes festival ve Strážnici pokračuje a opět nabízí bohatý program. Jedním z jeho vrcholů má být i hudební pořad věnovaný výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu s názvem Slnoce ot Boga.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio