Na brněnském výstavišti končí po téměř devíti měsících provoz očkovacího centra na covid-19

Po téměř devíti měsících končí provoz očkovacího centra v Brně na výstavišti. To začalo fungovat jako první v republice 11. ledna 2021 a od té doby tam zdravotníci podali přes 400 tisíc dávek. Další provoz už se ale kvůli nižšímu zájmu nevyplatí a vedení Brna po obnovení veletrhů plánuje pavilon využívat jinak.

Zpátky do nemocnic se stěhují i další očkovací centra, krajská očkovací strategie s tím dlouhodobě počítala. Řada center totiž zatím fungovala ve sportovních halách, které od září začnou znovu využívat školáci. To je případ třeba vyškovského očkovacího centra, které dnes taky funguje naposledy. Poslední zájemce dnes obslouží i zdravotníci v Domě školství v Břeclavi. Tam se hned od 1. září začne očkovat v prostorách lékařské služby první pomoci pro dospělé v přízemí pavilonu D.

Ve Vyškově bude od 3. září pro očkování určená nemocniční kaple. I ve Znojmě dostávají lidé vakcínu znovu v tamní nemocnici a nadcházející pondělí začne očkování v nemocnici v Blansku a v Hodoníně. Vzhledem k menšímu zájmu už ale nebude potřeba taková kapacita a tak některá staronová centra budou fungovat jen ve vyhrazené dny v týdnu.

Proočkovanost v kraji

Celkový počet podaných dávek je přes 1 287 000. V posledních dvou týdnech už se denní přírůstky pohybují průměrně jen kolem čtyř tisíc dávek a část z toho jsou přeočkování, takže očkovaných celkově přibývá jen pomalu. Alespoň jednu dávku má přes 668 tisíc lidí v regionu a necelých 645 tisíc zájemců už má za sebou kompletní vakcinaci. Když vezmeme v potaz, že na jihu Moravy žije přibližně 1 200 000 lidí, úplnou ochranu má víc než 53 % populace.

autor: Hana Florianová
Spustit audio

Související