Na Baťově kanále začíná netradiční plavební sezona, prodloužená bude o více než 40 dní

Na Baťově kanále startuje v pátek 1. května plavební sezóna. Letos bude podle správců oblíbená turistická destinace poněkud nestandardní. Provozovatelé půjčoven a další podnikatelé se obávají nízkých příjmů ze startu sezony. Ztrátu jim v druhé polovině roku možná pomůže zmírnit pomoc ze strany vodohospodářů.

„Rozdíl je hlavně v tom, že je kladen větší důraz na hygienu. Na to, aby plavidla po jednotlivých výpůjčkách byly dezinfikovány, aby byla na palubách k dispozici dezinfekce.”

Podle ředitele obecně prospěšné společnosti Baťův kanál Vojtěcha Bártka je letošní začátek plavební sezony zcela neobvyklý. Na plavidla může najednou maximálně deset lidí. Pro návštěvníky prozatím nebudou otevřené ani letní zahrádky. Menší komfort budou mít také v přístavištích. „Sprchy se budou otevírat až v té poslední vlně uvolňování. To znamená, že návštěva sociálního zařízení a sprch je velmi problematická,” doplňuje Bártek.

Minimální příjmy

Příjmy restauratérů, půjčoven a dalších podnikatelů poblíž Baťova kanálu budou podle jejich očekávání na minimu. Vodohospodáři z Povodí Moravy proto odloží platbu pronájmů za pozemky, na kterých lidé živnost provozují.

„Nabídneme podnikatelům, v případě že o to požádají, odklad splátek nájemného za pronajaté pozemky až do konce roku 2020. V závislosti na průběhu a vývoji letošní hlavní rekreační sezony, bude státní podnik Povodí Moravy hledat cestu a způsob, jak jednotlivým subjektům v této tíživé ekonomické situaci pomoci,” přibližuje mluvčí Jana Kučerová.

Prodloužená sezona

Už nyní ale Povodí Moravy prodloužilo plavební sezonu na Baťově kanálu, o více než 40 dnů. Opět to má podnikatelům pomoc snížit letošní očekávanou ztrátu.

Baťův kanál slaví osmdesát let

„Namísto tří měsíců letního režimu plavebních komor bude letní režim trvat 4,5 měsíce. Provoz, údržba a opravy komor, nás stojí několik milionů korun ročně. Tyto náklady se nám kvůli přijatým opatřením zvýší. Přesto nehodláme nabídnuté prodloužení provozu plavebních komor nijak přenášet na provozovatele lodí,” doplňuje mluvčí Povodí Moravy Jana Kučerová.

Prodloužení plavební sezony vítá i Vojtěch Bártek. „To je velmi vstřícný krok. Spousta lidí zrušila rezervace na začátku května, protože se nevědělo, co bude. Nebylo je kam přeložit, protože ty ostatní rezervace byly plné.”

V dalších týdnech by se na Baťův kanál měly vrátit i výletní lodě. Záležet bude na tom, kdy se uvolní některá vládní opatření.

autor: Petr Tichý
Spustit audio