Muzeum Lašská jizba ukazuje život našich předků

8. leden 2014

Vyřezávané truhly, máselnice, tkalcovský stav nebo lidové kroje a věci každodenní potřeby. Až sto let staré exponáty přibližují v muzeu Lašská jizba v Sedlištích, jak tady kdysi lidé žili. V podhůří Beskyd se dlouhá léta živili především zemědělstvím, později ale také prací v ostravsko-karvinských uhelných dolech.

Expozice, o jejíž základ se zasloužil především sedlišťský rodák, národopisec Jožo Vochala, se nachází v budově staré školy v Sedlištích, jen pár metrů od další pozoruhodnosti obce - dřevěného kostelíka Všech svatých a hřbitova s ojedinělou sbírkou litinových náhrobků.

Návštěvníci v muzeu najdou autentické předměty, které pocházejí ze zdejších usedlostí, statků a domácností. Nahlédnou tak do světnice s prostřeným stolem, ustlanou postelí, se šaty visícími ve skříni i s nádobím v kuchyni. Osahat si mohou nejrůznější řemeslné nástroje i každodenní drobnosti. Nejen děti si mohou během prohlídky zkusit něco utkat na starém, ale stále funkčním tkalcovském stavu.

Lašská jizba v Sedlištích připomíná navíc slavné rodáky a nejvýznamnější místní spolky - Národopisné sdružení Sedlišťané, Hornický spolek Rozkvět a Sbor dobrovolných hasičů. Více informací je na webových stránkách obce www.sedliste.cz.


Zvětšit mapu

autor: čan
Spustit audio