Muzeum Krkonoš ve Vrchlabí má nejstarší audiovizuální expozici. Protéká jí potok

27. říjen 2015

Zákonitosti přírody, obří modely částí rostlin, padající lavinu, živé pstruhy ve skutečném potoce, to vše může zažít a vidět návštěvník Krkonošského muzea ve Vrchlabí. Moderní expozice, která využívá zvuků i světelných efektů k navození dojmu skutečné přírody, baví návštěvníky už víc než 30 let.

Audiovizuální expozice z roku 1984 má název Kámen a život a snaží se vtáhnout návštěvníky do zákonitostí krkonošské přírody pomocí světla, dvourozměrných i trojrozměrných obrazů, hudby a charakteristický zvuků přírodních živlů.

Při prohlídce se tak například ocitnete v modelu jeskyně, podíváte se do staré hornické štoly, zažijete pád laviny, můžete relaxovat na rozkvetlé louce za zpěvu ptáků a budete procházet horským potokem, který je oživen rostlinami, rybami, ptáky a dalšími zvířaty. Dnes už běžné využití moderní techniky k „oživení“ muzea bylo před třiceti lety naprostou raritou, a to i v evropském měřítku.

Muzeem protéká reálný potok

Asi největším unikátem muzea je skutečný potok, ve kterém plavou pstruzi a který je napájen přímo z Labe nedalekou strouhou. V sousedním teráriu je k vidění ropucha, skokan hnědý, zmije, čolek, anebo mlok, který svému pojmenování „skvrnitý“ nezůstává nic dlužen. To vše patří do krkonošské přírody, stejně kdysi jako rys, medvěd nebo tetřev – ti už v jiných vitrínách dřímají jen jako vycpaniny.

Muzeem Krkonoš ve Vrchlabí protéká skutečný potok

Muzeum Krkonoš najdete v Augustiniánském klášteře ve Vrchlabí. Sama tato instituce patří k nejstarším svého druhu v regionu. Muzeum vzniklo o 100 let dříve než zmíněná audiovizuální expozice, a to přičiněním Rakouského krkonošského spolku, který usiloval o turistické zpřístupnění Krkonoš, ale i o jejich ochranu a hlubší odborné poznání.

Za tímto účelem byla nejprve roku 1881 založena spolková knihovna. Její správce průmyslník a přírodozpytec Viktor Cypers von Landrecy byl pověřen následně i vedením muzea, které spolek zřídil v roce 1883.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.