Muzeum Brněnska digitalizuje vzácné rukopisy

9. listopad 2007

Přede dvěma lety převzalo Muzeum Brněnska do své správy knihovnu benediktinského opatství v Rajhradě. Teď její pracovníci vytváří elektronický katalog, který je zveřejňován na internetu. Unikátní benediktinská knihovna čítá pětašedesát tisíc svazků a vzácné rukopisy. Ty se postupně převádějí do digitální podoby.

"Digitalizovány jsou rukopisy, které patří do fondu benediktinského opatství Rajhrad. V roce 2006 byl v rámci projektu - grantového programu Ministerstva kultury - digitalizován jeden rukopis s husitskou tématikou. V letošním roce v rámci stejného grantu byly digitalizovány dva rukopisy rovněž s husitskou tématikou. Digitalizace těchto rukopisů by se měla dokončit do příštího roku a následně proběhne to samé s ještě staršími rukopisy, " říká Jindra Pavelková z Muzea Brněnska. Jedná se při tom o zlomek z rukopisů v Rajhradě.

"S digitalizací rukopisů začala už Moravská zemská knihovna v roce 2000. Z celkového počtu signatur, kterých je 740, se jedná opravdu pouze o zlomek a bude to ještě nějakou dobu trvat," dodává Pavelková.

Pomalý postup připisují pracovníci nutnosti získávání prostředků z jednotlivých grantů, což zabere určitý čas. Navíc samotná digitalizace je prováděna na speciálně k tomu vyvinutých přístrojích, musí se dodržovat určitý postup pro každou stránku zvlášť. Dělá se také třeba zlacení rukopisů a podobně. Vše je časově náročné.

Rukopisy jsou podle Pavelkové z Muzea Brněnska tak unikátní, že je nestačí pouze okopírovat. Digitalizace tudíž slouží zcela jako náhrada samotného spisu v případě, že by se s ním v budoucnu něco stalo.

Co se týče elektronické katalogizace, Muzeum Brněnska postupně elektronizuje obě své knihovny, které provozuje.

autor: gaj
Spustit audio