Mužáci z Lužic slaví 20 let existence

11. červen 2020

Obec Lužice u Hodonína slaví 770 let od první zmínky a místní mužácký sbor 20 let své existence.

V pořadu Na pěknú notečku se v putování po Podluží vypravíme do jihomoravské obce Lužice, kde místní mužácký sbor v letošním roce slaví 20 let své existence a zároveň si obec Lužice připomíná 770 let od založení.

Právě před 20 lety na oslavy 750. výročí obce se mužácký sbor v Lužicích dal poprvé dohromady. Toto vystoupení vzbudilo zájem nejen členů souboru, ale i veřejnosti a tak se zrodil nápad pokračovat ve sborovém zpěvu nadále. Mužáci se začali scházet nejdříve nepravidelně podle potřeby přípravy programů vystoupení k různým příležitostem jak v obci, tak i v širokém okolí. Vedoucím sboru v té době byl pan Ivo Makudera, který nejen pro tento sbor skládal vlastní písničky.

Mužácký sbor Lužice reprezentoval obec na předhodových zpíváních, také na veletrhu cestovního ruchu Region Tour v Brně. Zdařilé bylo i nacvičení předhodového pásma „Tú Lužicků dědinečků“ v roce 2004. V roce 2005 se novým uměleckým vedoucím stal Pavel Král a organizačním vedoucím Josef Krchnivý. Sbor se začal scházet pravidelně jednou týdně a pokračoval v činnosti svou účastí na dalších předhodových zpíváních. Od roku 2005 se pravidelně účastní již tradičních setkání „Mužáckých sborů Podluží“. Na předhodovém zpívání v roce 2010 oslavili lužičtí mužáci 10 let své existence křtem svého prvního CD s názvem Tá Lužická dědina.

O obci Lužice

Obec Lužice se nachází 4 km západně od okresního města Hodonín a má v současnosti zhruba 2 800 obyvatel. Název obce se odvozuje od četných vodních ploch, které se zde v dávných dobách rozlévaly (louže, luže).

Nejstarší písemná zmínka o obci pochází z roku 1250, kdy obec přibyla do majetku velehradského kláštera. Podle zápisu v zemských deskách obec koupil v roce 1359 Vilém z Potštejna. Počínaje rokem 1511 patřily Lužice vždy k hodonínskému panství.

Dominantou obce je kostel z roku 1874 a je zasvěcen velkomoravským věrozvěstům Cyrilu a Metoději, na jejichž počest se v Lužicích slaví každoročně jedny z prvních hodů na Podluží.

autor: Jan Kosík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.