Motýlárium plné zajímavostí. Ve Voticích můžete zblízka pozorovat i líhnutí motýlů

20. červenec 2017

Motýli jsou nádherní tvorové, ale je jich kolem nás stále méně. Proto se v Záchranné stanici pro živočichy ve středočeských Voticích rozhodli zřídit Motýlárium. Vyklidili staré rozpadající se skleníky a nastěhovali do nich motýly, kteří se tam pohybují zcela volně. Návštěvníci je mohou pozorovat zblízka a leccos se o nich dozvědět.

Staré skleníky byly polorozpadlé a zarostlé náletovými rostlinami. Dnes se tu prohání spokojení motýli, kteří poletují mezi různými druhy květin. Ačkoliv se nacházíte ve skleníku, uvidíte před sebou volnou přírodu. Přesněji řečeno, nejrůznější biotopy, z nichž některé už v naší krajině nenajdete, ale které motýli nutně potřebují k životu.

Přestože oficiálně žije na našem území 3 500 druhů motýlů, pomalu vymírají. Na průmyslových loukách plných kukuřice a řepky žít nemohou. A anglické trávníky a zahrady bez květin jim také nesvědčí. V Motýláriu proto najdete například biotop mokřadní louky, babiččiny nebo bylinkové zahrádky nebo biotop stepní a polostepní louky. A samozřejmě také jezírko, bez kterého by život v Motýláriu nemohl fungovat.

Odchovna je plná života

Život v Motýláriu začal jednoduše. Dokazuje, že motýli se za květinovým polem sletí z velké dálky. První obyvatelé se v něm totiž zabydleli zcela dobrovolně. Dále už se ale rozmnožují v odchovně. Jsou tu pro ně připravené rostliny pro kladení vajíček i skříně, kde se ze zakuklených housenek líhnou motýli. Sledovat čerstvě vylíhnuté jedince, kteří musí nejprve uschnout, aby mohli vyletět do světa, je skutečná krása.

Ve votickém areálu je také menší výstavní síň, kde se o motýlech dozvíte úplně všechno. Mají vystavené velkoformátové fotografie motýlích vajíček a housenek ve volné přírodě.

Raritou je unikátní výstava Petra Jana Juračky a Jána Macka nazvaná „Krása motýlích křídel“. Na velkých panelech visí zvětšeniny motýlích křídel. Jedná se o záběry zvětšené až dvacet tisíckrát, takže ve výsledku získáte pocit, že jste na výstavě moderního umění. Není divu, že snímky zvítězily v prestižní mezinárodní fotografické soutěži International Photography Awards 2011 (USA).

Na velkých panelech visí zvětšeniny motýlích křídel. Jedná se o záběry zvětšené až dvacet tisíckrát

V rámci areálu je navíc možné zahrát si motýlí pexeso nebo si nasadit různobarevné brýle, které vám umožní vidět svět očima motýlů. Cílem Motýlária je přimět návštěvníky, aby pomáhali motýly zachraňovat – třeba tím, že na svých zahradách zruší anglické trávníky a začnou vysazovat zajímavější výsadby.

Spustit audio