Moravský Krumlov chce koupit zámek, v němž byla epopej, a znovu přilákat turisty

22. květen 2014

Radnice v Moravském Krumlově vyjednává o odkoupení tamního zámku, v němž mohli návštěvníci dlouhá léta vídat Slovanskou epopej. Poté, co byl slavný soubor pláten Alfonse Muchy před necelými třemi lety odvezen zpátky do Prahy, se Moravský Krumlov potýká s odlivem návštěvníků. Město chce turisty znovu přilákat a v plánech, které k tomu mají přispět, má své místo i zámek.

Odliv turistů se podepsal například na tržbách krumlovských podnikatelů.

„Nad Albertem hospoda skončila, u zámku byla vlastně pivnice, ta také skončila, za barem jich bylo víc potřeba než jenom já. A teď? Je to prostě mrtvý, tady nikdo není a asi už ani nikdo nikdy nebude,“ popisuje servírka Michaela.

Hotel, ve kterém pracuje, je už dva roky na prodej a dá se říct, že těsně před bankrotem.

Za Slovanskou epopejí jezdilo každoročně asi třicet tisíc turistů, v současnosti do města zavítá zhruba jen třetina, jak říká jedna z průvodkyň na zámku.

„Když byla epopej, jezdily sem davy turistů, i ta ekonomika hodně klesla, teď vlastně turisté opravdu nemají moc zájem,“ konstatuje.

Radnice nyní usiluje o odkup zámku, chce ho opravit a udělat z něj znovu turistické lákadlo celého regionu. Společnost Incheba, která zámek v dražbě před deseti lety koupila, za něj požaduje 11 miliónů korun.

„Tuto cenu předložím na jednání zastupitelstva města ve smlouvě o smlouvě o budoucí, kdy pokud město Moravský Krumlov uspěje s žádostí o dotaci z Norských fondů, tak následně bude nové zastupitelstvo jednat o odkupu zámku na řádnou smlouvu,“ vysvětluje starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09).

V rozhodování mají podle něj zastupitelům pomoci obyvatelé města v referendu. To by se mohlo konat na podzim.

Ať to prostě normálně žije...

Část výstavních prostor zámku už řemeslníci opravili. Aktuálně jsou tam k zhlédnutí hned čtyři výstavy.

Jedním z umělců, který na zámku prezentuje svou tvorbu, je i Vladimír Franz. I když má pochybnosti, zda výstavy mohou místo oživit ve stejné míře, jako to bylo kdysi, musí se podle něj něco dělat.

„Když nebude dělat nikdo nic, tak to krachne úplně,“ podotýká Franz. „Nemusí to být nějaký mega-hyper-super-něco, ale jde o to, ať to prostě normálně žije,“ dodává.

Pokud radnice získá potřebné milióny z dotací, chce kompletně opravit druhé podlaží zámku. Částku za jeho odkup by Inchebě zaplatila ve splátkách.

autoři: Štěpánka Kadlečková , kov
Spustit audio