Moravské zemské muzeum vystavuje zlaté předměty ze svých sbírek

3. listopad 2012

Nevyčíslitelnou cenu nejen uměleckou, ale i čistě materiální, má výstava, která začala v Moravském zemském muzeu v Brně. Důvod prozradí už její název Zlato – symbol moci a bohatství.

Jde o kolekci z bohatých fondů muzea vytvořenou k jeho letošnímu 195. výročí – ve vitrínách jsou například zlaté nuggety, mince od 7. století před naším letopočtem a nádherné šperky, včetně světově proslulých nálezů z období Velké Moravy.

Exponáty v jediném malém sálu nepřetržitě střeží dva policisté. To je taky jeden z důvodů, proč výstava trvá jen 17 dní.

„Více než 90 procent exponátů jsou materiály z depozitářů. Jsem si jist, že absolutní většina návštěvníků naší instituce je nikdy neviděla a my se jimi chceme pochlubit. Je to nabídka, která se už nikdy nebude opakovat,“ vysvětluje ředitel Moravského zemského muzea Martin Reissner.

Expozice ukazuje různé podoby zlata, včetně těch přírodních. Většinou ze zahraničních nalezišť, připomenuta ovšem je i poslední zlatá horečka u nás z roku 1927 na Vodňansku.

„Listonoš šel po silnici, kde dělníci roztloukali křemen a našli žluté plíšky. V první chvíli ani netušili, že je to zlato. Pan listonoš ho vzal do Vodňan a nakonec tam vznikla malá expozice a také zlatá horečka,“ dodává vedoucí mineralogického oddělení muzea Stanislav Houzar.

Zlato starých Moravanů možná pocházelo z lupu

Výstava připomíná také fakt, jak významnou a někdy i temnou úlohu zlato v dějinách lidstva sehrálo. Platí to mimo jiné pro vzácné zlaté šperky z velkomoravské období. Použité příměsi totiž odpovídají slitině užívané v té době na jiných místech Evropy.

„Část může pocházet z lupu Moravanů, který si přivezli, když se pravděpodobně účastnili na přelomu 8. a 9. století válek Karla Velikého. Tehdy Karel Veliký zlikvidoval Avarský chaganát. Jestliže životopisec Karla mluví o nějakých o dvanácti vozech plně naložených lupem zlata a stříbra, tak je možné, že staří Moravané si jeden takový vůz mohli odvézt taky,“ říká Luděk Galuška z archeologického ústavu muzea.

Kolekci zlata si můžete v Dietrichsteinském paláci v Brně prohlédnout sice jen do 18. listopadu, za to denně od 9 do 20 hodin.

autor: hol
Spustit audio