Moravská zemská knihovna otevřela nový depozitář. Knihovníci ho budou plnit 40 let

16. leden 2023 15:45

V centru Brna otevřela Moravská zemská knihovna nový depozitář. Instituci začaly docházet skladovací kapacity. Ze zákona totiž musí archivovat alespoň jeden kus každé knihy, která se v zemi vytiskne. Bude trvat 40 let, než se nový depozitář celý zaplní. Stovky tisíc knih postupně zaplní regály v celkem čtyřech patrech.

„Díky mechanickému principu kolejnic a převodů je váha rozložena natolik, že s tím dokáže manipulovat i slabý muž. Kompaktní regály jsou těsně na sobě, tak se úložný prostor zvětšuje. Uličku si vždycky knihovník vytvoří, když potřebuje do regálu vstoupit,“ vysvětluje ředitel knihovny Tomáš Kubíček.

Kromě knih bude dostatek místa také k uložení map, grafik či vedut do úzkých šuplíků, takzvaných mapníků.

Depozitář Moravské zemské knihovny v Brně

Moravská zemská knihovna nasbírá ročně až kilometr knih. „Máme právo povinného výtisku, do knihovny denně přichází 120 až 130 nových publikací.“ Ty je pak možné vydat do hodiny od jejich objednání – depozitář totiž spojuje s hlavní budovou tunel, a tak není potřeba knihy pracně převážet třeba přes celé město.

Police s knihami se budou plnit postupně a ještě několik let budou z většiny prázdné, proto si část depozitáře dočasně pronajme Moravská galerie. „Naše depozitáře praskají ve švech! Máme knihy ze vzniku obrazárny Františkova muzea, které byly doposud uloženy v banánových krabicích,“ vysvětluje ředitel Jan Press.

Galerie bude přesouvat i další sbírky, mezitím bude plánovat stavbu vlastního depozitáře. Ten, který patří Moravské zemské knihovně, stavěli dělníci dva roky a stál 250 milionů korun.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy