Modlivý důl u Svojkova s působivou skalní kaplí mezi pískovci je jedním z klenotů Lužických hor

3. červenec 2023

Jedním z nejznámějších a zároveň i nejtajemnějších míst Lužických hor je Modlivý důl u Svojkova v Libereckém kraji. Poutní místo s mnoha pověstmi, lemované pískovcovými skalami mezi Slavíčkem a Tisovým vrchem. Kilometrová procházka začíná křížem a prvním zastavením křížové cesty. Poutní tradice Modlivého dolu má počátek v 18. století, už předtím ho ale znali uhlíři, kteří tam měli i smolné pece. Proto se údolí jmenovalo Smolný důl.

Zprávy o vyslyšených modlitbách a zázracích se šířili krajem. V roce 1772 nechala zbožná svobodná paní von Czerwelli ze Svojkova mezi skalami postavit dřevěnou kapličku a do ní umístit svatý obrázek z roku 1760, jehož předchůdce v údolí visel již od roku 1704. Ke kapličce od počátku mířila procesí z České Lípy. Poutě měly odvrátit morové a cholerové epidemie. Dřevěnou kapli později nahradila kaple tesaná do skály.

Církev ale procesí do Modlivého dolu odmítala jako modlářství a sochy svatých nechala snést do kostela ve Sloupu v Čechách. Procesí poté ustala. Další morová rána v roce 1832 vedla však k další pouti.

Za vznikem skalní kaple stojí hraběnka Kinská, gotickou podobu dal průčelí sochař Antonín Wagner ze Sloupu. Koncem 19. století změnila církev postoj ke zdejším poutím a kaple byla zasvěcena Panně Marii Lourdské a její vnitřek poté upraven do podoby lourdské jeskyně. Ke kapli zavítal i poslední korunovaný český král Ferdinand V. Dobrotivý.

Skalní kapli zdobí soška Panny Marie Lourdské

Během druhé světové války bylo poutní místo i křížová cesta značně poničeno, zůstala jen skalní kaple a prázdné oratorium. K obnově křížové cesty došlo až v roce 2016. Modlivý důl je místem nejen poutním, ale i romantickým. „Je to takové naše skalní město. Láká i horolezce, ale s dobrou obuví si jen tak mezi skály může vyšlápnout každý. Doporučuji třeba krásnou skalní vyhlídku nazvanou Dědovy kameny,“ říká Marie Kárová z DMO Lužické a Žitavské hory.

Možnost volných procházek mimo značené cesty je jedním z mnoha kouzel Lužických hor, malebného kraje mezi Jizerskými horami a Českým Švýcarskem. Kraje přírodních scenérií, historických měst a sklářské tradice, kraje, kde najdete klid i dobrodružství. K parkovišti u Modlivého dolu mezi Svojkovem a Sloupem v Čechách vás doveze i autobus. A po návratu na parkoviště neváhejte udělat ještě pár kroků opačným směrem ke zřícenině skalního hradu Svojkov.

Nad Modlivým dolem najdete krásnou skalní vyhlídku Dědovy kameny
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.