Mistři černého řemesla se sešli v Těšanech

18. červen 2011

V těšanské historické kovárně, kterou spravuje Technické muzeum v Brně, se koná Setkání kovářů damascénské oceli. Účastní se ho více než třicítka řemeslníků z České republiky, Slovenska a Polska, kteří ovládají tuto výrobní technologii.

„Technické muzeum v Brně pořádá setkání kovářů v Těšanech už podeváté,“ řekla hlavní kurátorka muzea Petra Mertová, „je to všechno motivováno snahou po výzkumu starých kovářských technologií.“ Letošním hlavním tématem setkání jsou nože s takzvanými vlnkovitými sváry. Kováři se je snaží vyrobit podobně jako jejich předchůdci v dobách středověku.

Kovadlina

„Musíme ovládat techniku svařování v ohni a také si připravit vhodné materiály. Ostatní je na šikovnosti rukou a také na očích,“ vysvětlil tajemství úspěchu jeden ze zúčastněných kovářů Miroslav Brož z Českých Budějovic.

Technologii výroby damaškové oceli vyvinuli naši předkové už okolo 9. století, aby získali materiál. s lepšími vlastnostmi: pružnou, pevnou a houževnatou. „Dnes už ale lidi zajímá spíš estetická stránka damašku a samotná práce kovářů,“ říká iniciátor prvních kovářských setkání Rostislav Fabiánek. „Je to řemeslo, které lidi láká,“ dodal.

V pátek probíhalo Setkání kovářů damascénské oceli v Těšanech bez přítomnosti veřejnosti, během soboty už naopak budou moci všichni zájemci kováře při práci sledovat. Kovárna bude pro veřejnost otevřena od 9 do 17 hodin.

autor: gaj
Spustit audio