Ministerstvo zdravotnictví chce regulovat prodej nikotinových sáčků. Podle adiktologů je užívají děti

Ministerstvo zdravotnictví připravuje omezení prodeje nikotinových sáčků. Ty dosud nejsou nijak regulované. Adiktologové přitom varují, že droga se šíří mezi dětmi už na základních školách.

Bílé sáčky se prodávají v krabičkách ve tvaru puku s příchutí lesního ovoce nebo třeba pralinek. Mohou ale obsahovat až 50 miligramů nikotinu. Předávkování může vést k nevolnosti, zvýšenému krevnímu tlaku nebo bolestem hlavy.

smutek, výčitky, bolest hlavy, hlasy v hlavě, slyšení hlaců

„Zaregistrovali jsme v jedné třídě problém s nevolností. Někteří žáci mi říkali, že to zkusili a že jim bylo hodně špatně. Je to cíleno vyloženě na mladé s tím, že je to dostupné, relativně levné, v pěkných krabičkách,“ popisuje metodoložka prevence z jedné ze základních škol v Adamově Ilona Martochová.

Vedení školy se proto situaci rozhodlo řešit. „Není to tak, že bychom nacházeli plné koše obalů. Přesto jsme zjistili, že někteří žáci užívají ty nikotinové sáčky. Myslím si, že spousta rodičů neví, co to je,“ shrnuje ředitel Stanislav Tůma.

Riziko závislosti

Škola výrobky zakázala ve školním řádu a snaží se o problematice informovat rodiče, ať už pomocí letáčků nebo při třídních schůzkách. Obracet se mohou i na Centrum prevence společnosti Podané ruce. Nikotinové sáčky jsou velmi návykové, dítě se totiž může stát závislé během několika týdnů.

„Riziko závislosti je obrovské u kohokoliv, je to rizikové chování, které je vstupní branou k užívání tabákových produktů. Můžeme se bavit i o nějakém směřování k měkčím případně tvrdším drogám,“ potvrzuje adiktolog z brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny Marek Lžičař.

Ministerstvo zdravotnictví chce problém řešit novou vyhláškou, dodává mluvčí Ondřej Jakob: „Jsme si vědomi problémů, které to způsobuje. Pracujeme na vyhlášce, která má stanovit požadavky, vzhled, jakost, vlastnosti, označování, včetně zakázaných prvků. Pracujeme i na novele zákona.“ Ta by měla být hotová během několika měsíců.

autor: Hana Novotná
Spustit audio

Související