Mimořádné vysílání: Zemřel exprezident Václav Havel

18. prosinec 2011

V neděli ráno zemřel první porevoluční český prezident Václav Havel. Bylo mu 75 let. Politik, dramatik, spisovatel a ochránce lidských práv zemřel ve spánku na své chalupě na Hrádečku.

„Měl jsem život pestrý a zajímavé na tom je, že jsem měl dobrodružný život, a přitom povahou nejsem vůbec dobrodruh,“ řekl Václav Havel v jednom z posledních rozhovorů pro Český rozhlas, „já jsem člověk velmi klidný, nenápadný, střízlivý a za svůj dobrodružný život vděčím spíš osudu, dějinám než sobě, jakožto nějakému vyhledávači dobrodružství.“

„Odchodem Václava Havla ztrácí velkou osobnost nejen Česká republika, ale také Evropa a svět,“ řekl Českému rozhlasu Brno jihomoravský hejtman Michal Hašek. Vyzdvihl hlavně Havlův podíl na pádu totalitního režimu.

Zpráva o úmrtí bývalého prezidenta otřásla i režisérem Břetislavem Rychlíkem, který se s Havlem seznámil v roce 1983 po jeho návratu z vězení. „Za ideály a hodnoty, které reprezentoval, ručil svým životem – léty věznění, ústrků a ponižování komunistickým režimem,“ zdůraznil Rychlík.

Kvůli úmrtí Václava Havla změnil Český rozhlas Brno svůj nedělní odpolední program. Nejprve přebíral speciální vysílání Radiožurnálu, poté zařadil vzpomínky na Václava Havla, které připravila Olga Jeřábková. Zazněl i proslov Václava Havla při přebírání čestného doktorátu na Masarykově univerzitě v Brně v roce 1995.

autor: hon
Spustit audio