Mezinárodní festival filmů pro děti slaví 50 let

31. květen 2010

Nejstarší filmová přehlídka svého druhu - Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež, začal včera ve Zlíně. Tváří jubilejního 50. ročníku festivalu je rošťák Hubert z filmu Páni kluci.

Na festivalu bude řada významných hostů, ze zahraniční přijede například Christopher Lee, představitel Sarumana z filmové trilogie Pán prstenů. Festival se ale letos bude věnovat hlavně české a slovenské kinematografii.

„Celkový počet odpromítaných filmů se bude opět blížit čtyřem stovkám. Z toho jen v sekci dny české a slovenské kinematografie bude k vidění 120 snímků. Půjde o nejrůznější pohádky, nejslavnější filmy pro děti, neprávem zapomenuté snímky, horory, televizní seriály a další,“ řekl člen organizačního týmu festivalu Martin Pášma.

80. narozeniny oslaví přímo na festivalu režisér Václav Vorlíček. „Pořád natáčím a už se to táhne třetí rok, pokračování Saxany, dívky na koštěti. Tentokrát jsme se rozhodli pohádkové figury, které jsme trošku rozmnožili, dělat tří dimenzionální animací a vsazovat je do už natočeného materiálu,“ řekl Vorlíček. Dívku na koštěti 2 uvidíme v kinech v druhé polovině října.

Logo

Na festivalu budou také desítky doprovodných akcí. Po jižní Moravě se rozjede kinematograf s promítacím sálem přímo ve vagónu, budou se dražit filmové klapky, pomalované řadou umělců, například Kristiánem Kodetem , Ivou Hübnerovou, Emou Srncovou a dalšími.

Film festival Zlín
50. mezinárodní festival filmů pro děti a mládež
30. 5. - 6. 6. 2010

autoři: ima , Jiří Kokmotos
Spustit audio