Městský sportovní klub Břeclav měl čerpat neoprávněně městské dotace

Břeclavská radnice nechá prověřit hospodaření v městském sportovním klubu. Schválili to včera večer zastupitelé. Podle kontrolního výboru totiž společnost, kde má město asi třetinový podíl, čerpala neoprávněně dotace.

Existují dvě firmy se stejným názvem: MSK Břeclav s.r.o. a MSK Břeclav, zapsaný spolek. Prohřešek se měl stát v roce 2016 a kontrolní výbor měl za úkol prověřit čerpání dotací právě za toto období a zjistil, že dotace byla vyplacena neoprávněně. Žadatel - MSK Břeclav s.r.o. získal dva a čtvrt miliónu korun na činnost fotbalového klubu. A to i přesto, že žádné hráče nemá a není registrovaný ani v žádných fotbalových soutěžích. Peníze tak podle zastupitelů z kontrolního výboru získal na základě nepravdivých údajů. Soutěže hraje a hráče vlastní druhý jmenovaný, MSK Břeclav, zapsaný spolek. Servisní smlouva mezi nimi neexistuje, respektive výbor ji do dnešního dne nedostal.

„Došli jsme k tomu, že MSK s.r.o. nemá žádné hráče, vyúčtovávají náklady na sportovce, trenéry a další věci a my se domníváme, že je společnost prázdná a že dotace byla poskytnuta v rozporu s dotačními podmínkami, které město má. V žádosti vykazují 150 členů, i když je základna nulová. Registrované členy má pouze zapsaný spolek,“ popsal člen kontrolního výboru Jakub Matuška, který kandiduje v podzimních volbách za hnutí Mladí a neklidní.

Podle vedení města je celá situace velmi nešťastná. Tímto způsobem čerpal městský sportovní klub finance několik let. 

„Kontrolní výbor nám uložil úkol tuto situaci prověřit, což jsme v podstatě už začali dělat. Vyzvali společnost, které se to týká, ať se k tomu vyjádří. Zahájili jsme veřejnosprávní kontrolu dotace z roku 2016 a uvidíme k čemu ta kontrola dojde. Podle toho přijmeme další kroky,“ řekl starosta Pavel Dominik z hnutí Pro region.

Závěry veřejnosprávní kontroly budou nejdříve za dva až tři měsíce. Vypořádat se s nimi tak bude muset už nové zastupitelstvo města.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio