Město slibuje nové činohře skoro dvakrát víc peněz než dostávalo končící Činoherní studio

3. duben 2014

Dosavadní Činoherní divadlo v Ústí nad Labem končí kvůli sporům s městem o způsobu financování. Divadelní soubor zítra vrátí budovu, kde sídlil, zpět magistrátu. Hrát v ní bude nové divadlo, které město založilo a slibuje mu na provoz 12 až 16 milionů ročně. Skoro dvakrát víc, než dostávalo původní Činoherní studio.

Většina herců odmítla přejít do vznikajícího městského Činoherního studia. I tak ale deset lidí s nabídkou radnice souhlasilo a v novém divadle budou pracovat.

Jak uvedla vedoucí odboru školství Jana Müllerová, která je pověřena řízením nového divadla, jde většinou o technický personál a jednoho herce.

Možnost odevzdat osobní dotazník a začít konkrétní jednání podle ní stále trvá. Město také najalo castingovou agenturu, která má určit odbornou komisi pro výběr nového uměleckého šéfa.

Ten by měl nastoupit od července. „Budou dva měsíce na to, abychom nalezli velmi kvalitního kandidáta, který bude zárukou toho, že se bude ústecká činohra dále úspěšně rozvíjet,“ řekl radní Pavel Dlouhý (ČSSD).

V podmínkách výběrového řízení slibují radní na každý další rok 12 až 16 milionů ročně. To je skoro až dvakrát víc než v uplynulých dvou letech dostávalo končící Činoherní divadlo.

Stovky lidí se přišly rozloučit s ústeckým Činoherním divadlem, piknik
autor: hau
Spustit audio