Manželé Hrbáčkovi zachránili řidiče kamiónu, jinak by asi uhořel

27. leden 2012

Manželé Hana a Miroslav Hrbáčkovi se synem Ondřejem z Louky na Horňácku se stali držiteli titulu Gentleman silnic. Ocenění uděluje už devátým rokem policie společně s Českou pojišťovnou lidem, kteří nasadili vlastní život při pomoci účastníkům dopravních nehod.

Hrbáčkovi zachránili život jednadvacetiletému řidiči z nedaleké Velké nad Veličkou, který loni 17. listopadu havaroval nedaleko jejich rodinného domu s cisternou převážející fritovací olej.

„S manželkou jsme seděli doma u televize, syn byl v koupelně, uslyšel ránu a viděl, že už kamión začíná hořet. Doběhli jsme k autu a vyprostili jsme z kabiny řidiče,“ popsal dramatické chvíle Miroslav Hrbáček.

Loni na Hodonínsku přišlo na silnicích o život 9 lidí. Řidič cisterny mohl být desátý. Díky zásahu Hrbáčkových ale vyvázl prakticky nezraněný, jen s několika oděrkami a šokem. Kdyby ale zůstal v kamionu, patrně by uhořel. „Jakmile jsme řidiče vytáhli ven, kabina začala hořet,“ podotkl Miroslav Hrbáček.

K nehodě přitom došlo právě vinou řidiče. Policisté ji kvalifikovali jako nepřizpůsobení rychlosti stavu a povaze vozovky. „Cisterna byla napůl prázdná a i to byla nevýhoda především v zatáčkách. Zkušený řidič kamiónu musí počítat s tím, že se mu náklad může rozkývat,“ řekl vedoucí hodonínského dopravního inspektorátu Lubomír Fridrich.

Osud je ale manžele Hrbáčkovi za jejich dobrý skutek příliš neodměnil. V prosinci jejich dům navštívili zloději. Díky Hrbáčkovým narostl počet gentlemanů silnic v České republice na 72.

autor: gaj
Spustit audio