Mandlovice z Hustopečí bude muset změnit jméno kvůli novému právnímu nařízení

Hustopečská mandlovice změní jméno. Požaduje to Státní zemědělská a potravinářská inspekce s odvoláním na evropskou legislativu.

Alkohol podle inspektorátu nemůže mít název s koncovkou -ice, protože není přímo pálený z mandlí.

Mandlovice se vyrábí mícháním vinného lihu a mandlového výtažku, tedy ne kvašením jako třeba slivovice. Majitelé hustopečské mandlárny tvrdí, že tak přijdou o značku, za kterou zaplatili desítky tisíc korun na ochranných známkách.

V Hustopečích se každoročně konají Slavnosti mandloní a vína

Název by neměl evokovat ovocný destilát, pokud ovocným destilátem není. „Takový název by mohl uvádět spotřebitele v omyl,“ potvrzuje mluvčí potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Úprava evropského nařízení, kterým se inspektorát řídí, začala v Česku platit loni v únoru. Majitelka mandlárny Kateřina Kopová tvrdí, že ji přejmenování nápoje označeného ochrannou známkou vyjde na asi milion korun. „Nám to bylo v roce 2013 povoleno a teď je to tím samým orgánem zakázáno.“

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio